Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да гребеш към олимпийската мечта в България: Мисия (не)възможна! (ВИДЕО)

27 септември 2024, 20:10 часа • 637 прочитания

Александър Киров, Христо Нешев и Александър Николов са част от младите надежди на българското гребане. Въпреки трудните условия у нас, те завоюват медали и записват престижни класирания, а мечтите им се простират до участие на Олимпийски игри. В края на сезона талантливите състезатели застанаха пред камерата на Actualno.com в една 30-годишна лодка.

Да печелиш медали за България въпреки трудностите: Говорят младите ни надежди в гребането

Роденият през 2007 година Киров наскоро завоюва два сребърни медала на Балканското първенство до 19 години в Одрин, Турция. "Успях да постигна това, което исках. Доволен съм. За четворката скул съм скептичен, защото мисля, че можеше да станем първи, а за скифа - съм доволен", призна Киров пред Actualno.com

Александър Киров

Болезненото четвърто място

Неговият съотборник от гребен клуб Електрон - Христо Нешев, бе част от четворката скул, която остана на 3 секунди от отличията на Европейското първенство до 23 години отново в Одрин, Турция. "Още след полуфинала си бях казал, че ще станем четвърти. Винаги, когато се класираш на четвърто място, го има този момент - можеше ли да тръгнем по-бързо, къде сгрешихме през годината...", не скри Нешев.

1 секунда - толкова малко, а всъщност толкова много

Александър Николов също е състезател на Електрон. 2023 година е изключително успешна за него. Той я завършва със сребърен медал от шампионата на Стария континент (на четворка скул) и шесто място на Световното първенство във Франция - и двата форума са до 19 години. "На европейското имаше съжаление, че не сме първи. Останахме на една секунда. Това е много в гребането, но можеше и да успеем. В националния отбор сме от различни отбори, но се познаваме много добре и това ни помага", смята Николов.

Александър Николов

Трудните условия в България

Тримата таланти, както и много други, не се радват на най-добрите условия у нас. Често им се налага да ползват стари лодки, като тази в която протече интервюто е на 30 години. "Условията в Панчарево, където тренираме, не са хубави. Гребем на 900 метра, а не на 2000 м - каквато е състезателната дистанция", уточни Александър Киров, който разказа и за базата в Турция, където се проведе Европейското до 19 години.

А защо не някой ден на Олимпийски игри...

Въпреки трудностите Николов, Киров и Нешев си поставят амбициозни цели. Този уикенд те ще се подвизават на Републиканско първенство в Пловдив, където ще се борят за първото място на четворка скул и осморка. Като основен конкурент Христо Нешев посочи гребците на ЦСКА. На последния ни въпрос за най-сериозните си амбиции, Александър Николов отговори: "Всеки състезател иска да отиде на Олимпийски игри!"

ОЩЕ: "Благодаря, Бойко" и Мило в Левски: Защо сега, г-н Сираков? (ВИДЕО)

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес