Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на градината през есента - как се прави

27 септември 2024, 22:38 часа

Преди застудяване на време вредителите в градината активно търсят надеждни убежища за зимуване. По правило за тази цел те избират овощни дървета и храсти, където могат да прекарат студеното време. Когато настъпи пролетта, насекомите ще се събудят и ще започнат да атакуват градината ви, увреждайки растенията ви, разпространявайки болести и унищожавайки реколтата ви.

Не само насекомите, но и гъбичките и инфекциите, които също могат да причинят смъртта на растенията в началото на новия сезон, са устойчиви на зимните студове. Ето защо в случая е необходимо есенно третиране на градината, което е важна мярка за защита на вашите растения.

Как да третирате градина срещу вредители и болести?

Първият вариант е самостоятелно приготвен разтвор за пръскане. За да приготвите разтвора, ще ви трябват 10 литра вода и 500 грама железен сулфат или 200 грама меден сулфат. Тези вещества не се разтварят добре в студена вода, така че първо трябва да се разредят в малко количество топла вода и след това да се увеличи обемът на течността до 10 литра.

Всеки градинар трябва да направи това преди падането на сланата

Преди да излеете разтвора в пръскачката, препоръчително е да го прецедите през тензух, за да избегнете запушване на устройството с останали частици от продукта.

Има още един ефективен метод, който е използването на бордолезов разтвор. Можете да закупите готов концентрат и да го разредите според инструкциите на опаковката на продукта. Освен това имате възможност сами да приготвите сместа, като разтворите 300 грама меден сулфат и 400 грама вар в 10 литра вода.

Кои растения трябва да се пръскат през есента?

Всички възрастни дървета (ябълкови дървета, круши, череши, череши, сливи, кайсии, праскови) трябва да бъдат подложени на третиране. Също така е необходимо да се пръскат храстите през есента (малини, касис, цариградско грозде, грозде). Например, касисът страда от редица специфични болести, следователно пръскането му през есента е необходимо.

Калиевият сулфат и двойният суперфосфат трябва да се добавят в количество от 1 супена лъжица, което се разпръсква около диаметъра на храста и след това се полива добре с вода, като се използват най-малко 10 литра. Не забравяйте за декоративните растения - рози, хортензии, флокс и др. Градинските рози имат издънки до края на лятото. Ако храстът е засегнат от болести, издънките няма да имат време да укрепнат преди настъпването на студеното време и ще умрат. Пръскането на розите през есента се извършва с разтвор на железен сулфат.

Особено внимание се обръща на листата; те се обработват от двете страни. Ако растението не е болно, лечението може да се пропусне или да се извърши превантивно лечение. Младият разсад от дървета и храсти, засадени тази пролет, не е необходимо да се пръскат, по-добре е да направите това след една година.

Само опитните градинари заравят това цвете в градината, когато изсъхне

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес