Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

30 юни 2024, 11:20 часа

Благодарение на 3 доказани народни методи може да се радвате на богата реколта от сочни, хрупкави и сладки краставици. Те включват приготвяне на разтвор с мляко и йод, разтвор с хляб и торене със суроватка.

Реклама

Пръскане с йодно мляко

Първото нещо, което трябва да направите, е да се погрижите за предотвратяването на пожълтяване на листата на краставицата. Пръскането с йодно мляко ще ви помогне в случая, тъй като укрепва имунитета на растението и подобрява устойчивостта към гниене и брашнеста мана.

Петна по листата на краставиците - направете това, за да спасите реколтата

Разтворете 30 капки йод, 20 гр сапун за пране и 1 литър мляко в 10 литра вода, разбъркайте добре и можете да започнете да обработвате лехите с краставиците с този разтвор. Пръскането е разрешено веднъж на две седмици.

Пръскане на с разтвор от хляб

Друг начин за запазване на зелената листа на краставиците е чрез пръскане с разтвор на хлебна основа. Благодарение на този метод върховете остават зелени до късна есен, което спомага за удължаване на периода на плододаване.

Вземете кофа с вода и поставете в нея един хляб (черен или бял, няма значение). Оставете за един ден, за по-добра ферментация. След това прецедете инфузията, добавете 30-40 капки йод в кофа с вода. Тази процедура трябва да се извърши вечер или при облачно време, за да се предотвратят изгаряния на листата.

Пръскане със суроватка

Ако искате да подобрите образуването на плодове, трябва да използвате 2 литра суроватка и 150 гр захар, разтворени в 10-литрова кофа с вода.

Подхранване с мая

Лесно е да приготвите тор на базата на дрожди за краставици. Маята съдържа много хранителни вещества, попаднали в почвата,те  активират дейността на микрофлората, ускоряват разграждането на органичните продукти и подобряват нейния състав. За оранжерийни краставици е подходяща само суха мая, тъй като прясната мая причинява размножаване на опасни микроорганизми на закрито. Пригответе инфузията по следния начин: Разтворете 1 пакет суха мая и 2 гр аскорбинова киселина в 5 литра топла вода. Оставете на топло място за 5-7 дни. Преди поливане разредете 1 чаша запарка в 10 литра вода. Разходна норма - 1 литър на храст.

Нанесете тора по график:

  • След поникване (след 2-3 седмици) или след разсаждане на разсад в оранжерия за интензивен растеж на корени и стъбла.
  • В момента на масово плодаване.
  • Месец след прилагането на второто торене.

Торът стимулира растежа на краставиците и ги предпазва от болести. Но не можете да прекалявате с употребата на мая. Тя извличат калия от почвата и я пренасища с азот. За да установите баланс на хранителни вещества в почвата, добавете дървесна пепел към маята. 

Торене на краставиците за бърз растеж - това е най-добрият тор

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес