Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще берете тиквички до октомври, ако правите това 2 пъти седмично

02 юли 2024, 07:50 часа
Реклама

Опитни градинари имат 2 тайни за богата реколта от тиквички. Благодарение на тях берета плодове до октомври.

Тайната за дълго плододаване на тиквичките

Според експерти е достатъчно растенията да се преглеждат веднъж на всеки 3 дни и да се прави това с тях. Отстранете всички мъжки цветове от тиквичките. Много е лесно да ги идентифицирате. На женските цветове веднага се образуват плодове. Ето защо, ако от цвета не се развие нищо, не се колебайте да го подрежете. Това ще помогне на растението да не губи енергия за празен цъфтеж и ще ви осигури повече тиквички.

НЕ засаждайте тези зеленчуци до тиквичките

Също така, не оставяйте тиквичките дълго на храста. Прибирайте реколтата поне веднъж седмично и ще имате много плодове.

Когато се появят първите плодове, върху под тях градинарите поставят шперплат, дъски или тухли, така че бъдещите плодове да не влизат в контакт с почвата и да не са подложени на гниене.

Грижи за тиквичките

Тиквичките са непретенциозна и практически безпроблемна култура. При обилни валежи покрийте тиквичките или обратно, ако е много горещо, придържайте се към редовно поливане и в средата на сезона се извършва допълнително торене. И реколтата от вкусни сочни тиквички ще бъде гарантирана. Но, за съжаление, това невинаги се случва.

Тиквичките обичат горещото време, но поливането трябва да се коригира, за да предпазите растението от жажда. Когато започне силният дъждовен сезон, има силни промени в дневните и нощните температури, тогава тиквичките могат да се сблъскат с много проблеми. Например, по листата се появяват бели петна - това не е нищо повече от проява на брашнеста мана. Най-важното правило: ако тиквичките вече са започнали да дават плодове, не могат да се използват химически фунгициди. Химикалите се използват само за млади растения, които имат още един месец преди плододаване. И тогава можете да използвате само биологични продукти.

Причина за пожълтяване и гниене на тиквички е острата липса на микроелементи, по-специално бор и йод. По принцип има много малко йод в почвата, така че трябва да се добави при отглеждането на тиквичките. Борът стимулира генеративните функции на растителния организъм, което влияе върху образуването на плодове и запазването на яйчниците. Между другото, тиквичките, подобно на краставиците, трябва да бъдат отстранени от храста навреме. По този начин новата реколта ще расте по-бързо, а плодовете не трябва да надрастват размера си, защото губят вкуса и ползите си.

Мулчирането е много важно за растежа и развитието на тиквичките. Покриването на почвата със сено или окосена морава помага за задържане на влагата, което е много важно за тази зеленчукова култура. Мулчираната почва става рохкава и наситена с агрономически полезни микроорганизми и полезни насекоми. По този начин се потискат патогените на брашнеста мана и късна болест, като в същото време освобождава вещества, полезни за тиквичките.

 

 

Полейте тиквичките с това през юни и реколтата им ще е по-богата от всякога

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес