Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев видя висока оценка за служебната власт в проектокабинета "Желязков"

01 юли 2024, 12:31 часа

Проектоправителството на ГЕРБ с първия мандат е повече партийно, но има и министри от служебния кабинет, "което говори за приемственост и за оценка на работата". Това е първият коментар на служебния премиер Димитър Главчев за предложения от партията на Бойко Борисов кабинет, воден от Росен Желязков.

Реклама

Още: Росен Желязков е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Ето какъв кабинет предложи

"Ако бях аз, щях всички да ги предложа, но тогава щеше да се изгуби партийността. Беше заявено от лидера на ГЕРБ, че кабинетът ще бъде партиен и на малцинството", коментира още Главчев.

Главчев призова за съставяне на кабинет по европейски модел

Той не може да каже дали такова правителство би било стабилно, но "силно" се надява. "Аз лично ще си отдъхна и винаги е по-добре да е редовен кабинетът и с първи мандат, ако може. Не е лошо да вземат лидерите на политическите партии в България добър пример от европейските лидери от три групи – ЕНП, социалистите и "Обнови Европа", които се обединиха и сформираха мнозинство. Има политически сили, които са от тези семейства. И ако погледнат този пример, ще сформират един много стабилен кабинет", смята служебният премиер.

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и "Демократична България" са част от ЕНП, "Продължаваме промяната" е в "Обнови Европа", а тази еврогрупа включва и евродепутатите от АЛДЕ, където членува ДПС. БСП е част от групата на социалистите.

Още: Ивелин Михайлов обяви, че ще препоръча на депутатите от "Величие" да подкрепят кабинета на ГЕРБ

Още теми - бюджет и пенсии

"Никой (от ГЕРБ) не ме е информирал, че това предстои. Оценяват работата ни. Виждате с какви темпове се работи, сами може да се убедите. От днес пенсиите са увеличени с 11%, да не забравяме тази сакрална дата. Другата седмица ще са по сметките на над 2 милиона пенсионери", посочи Главчев.

На въпрос готви ли Министерството на финансите актуализация на бюджета, той отвърна: "Към момента няма такава подготовка. Не е редно служебно правителство да прави такава актуализация".

Депутатите настояват да видят позицията ни за НАТО, след като стана ясно, че президентът Румен Радев се е отказал от срещата на върха във Вашингтон заради Украйна. "Още днес ще изпратя в секретно деловодство в парламента позицията ни за НАТО. Няма поводи за спекулации. Имаше бомбастични спекулации дали ни вкарва служебното прав във война - няма такова нещо. Няма нищо различно в позициите от тези на Народното събрание. Всеки един от народните представители може да се запознае и да се убеди в това, което ви казвам и аз", посочи Главчев.

Още: Политолог: ГЕРБ и ДПС могат да си напазаруват депутати, за да съставят кабинет с първия мандат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес