Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Висока цена": Русия порази военното летище Миргород, колко Су-27 загуби Украйна? (ВИДЕО)

02 юли 2024, 09:27 часа
Реклама

На 1 юли Русия съобщи за удар с "Искандер" по украинското военно летище Миргород, разположено на около 150 км от фронтовата линия. Според Forbes украинските военновъздушни сили са разположили на открито там (Миргород е в Полтавска област) 6 изтребителя Су-27 и руската ракета унищожила два от тях.

Бившият говорител на украинските ВВС обаче реагира с думите: "Не е толкова страшен дявол, колкото го рисуват". "Всички са толкова развълнувани от новините, когато украинските сили за отбрана удрят летищата на окупаторите! Ежедневно обаче врагът дебне около летищата ни, опитвайки се да унищожи украинската авиация, а понякога постига целта си. Те (летищата) са под обстрел всеки ден. Хората ни са на земята и се опитват да запазят това, което е там, и да отвърнат на ударат И няма да обяснявам невероятните усилия, които се полагат", написа той във Facebook. "Имаше нападение. Има някои загуби, но не тези, за които врагът твърди".

Още: Зеленски: През юли Украйна ще укрепи защитата на небето си (ВИДЕО)

Различните версии

От украинските ВВС отбелязаха вчера, 1 юли, в следобедните часове, че високоскоростна цел лети към Миргород от руската Курска област.

Появи се и видео от въздушната база Миргород, качено и в Телеграм канала на руското военно министерство. Твърди се, че то е от руски разузнавателни дронове, които са успели да наблюдават военното летище, уж преди руснаците да нанесат удар с ракета "Искандер". Изглежда, че поне един украински Су-27 е бил унищожен, като се смята, че няколко други също са били повредени, пише блогърът NOELReports, който изкъсо следи войната в Украйна. 

Още: Лятна почивка за смелчаци: Руснаците разположиха ПВО точно над плажа в Севастопол (СНИМКИ)

Руското военно министерство пише в Телеграм за "групов ракетен удар по украинската самолетна стоянка". "Обективният контрол потвърди унищожаването на бойните самолети. В резултат на удара на руската армия бяха унищожени и повредени 5 оперативни и 2 ремонтиращи се многоцелеви изтребителя Су-27", твърди режимът на диктатора Владимир Путин.

Лидерите на военните ведомства на Русия и Украйна все още не са коментирали.

Руски безпилотен самолет е забелязал най-малко шест украински свръхзвукови изтребителя Су-27, паркирани в открита зона посред бял ден, гласи информацията от Forbes. Изстреляната по тях руска ракета "Искандер" унищожи два скъпоценни самолета Су и повреди други четири, пише изданието.

Още: Руският представител в ООН: Тръмп не може да уреди войната в Украйна за ден

Това може би е бил един от дните с "най-висока цена" за украинските военновъздушни сили от началото на пълномащабната руска инвазия, гласи още анализът.

В същото време, пише изданието, нападението над Миргород е само последният от поредицата руски удари по уязвими украински военновъздушни бази. Първите два удара, през есента на миналата година, изненадаха украинските военновъздушни сили и взривиха двойка изтребители МиГ-29. Третият удар през ноември, изглежда, е унищожил нелетящ примамващ щурмови самолет Су-25. Но след това четвърти удар с дрон свали Су-25. Двата Су-27, които "Искандер" унищожи в Миргород, увеличават броя на украинските военни самолети, които руснаците са взривили на земята през последните девет месеца - на най-малко пет. Това са загуби, които украинците не могат да си позволят, твърди Forbes.

Още: Руски дрон порази украински изтребител насред база в родния град на Зеленски (ВИДЕО)

Украинските военновъздушни сили влизат във войната, подпалена от Путин през февруари 2022 г., с около 125 самолета Су-27, Су-25, МиГ-29 и други.

В същото време, за 28 месеца ожесточени боеве, украинците са загубили около 90 самолета, според анализаторите на Oryx. Украйна чака F-16 и "Мираж".

Още: "Доставките започват скоро": Нидерландия подготвя F-16 за Украйна

Войната в Украйна: Какво се случва на фронта?

В сводката на Генералния щаб на украинската армия от снощи, 1 юли, пише, че през изминалото денонощие по протежение на целия фронт са се състояли цели 161 бойни сблъсъка - т.е. с 19 повече на дневна база.

Най-интензивно руснаците атакуват в Покровското направление, на запад от Авдеевка - там е имало 44 щурмови действия за деня. Продължават 14 от атаките - край Новоалександровка, Новоселовка Първа, Евгени, Сокол, Изток, Нетайлово. Руският Телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на военното министерство Михаил Звинчук, пише, че от Нетайлово руснаците непрекъснато атакували в района на Карловка, а украинските въоръжени сили оказвали ожесточена съпротива и привличали резерви. Подобна е и информацията на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo). Украинският генщаб пише, че руснаците плащат голяма цена за опитите да напреднат в този сектор от фронта - 109 военни, които не могат вече да се върнат на бойното поле (за един ден), и "още няколко лица, взети в плен".

Още: Издевателство: Русия вече изпраща на фронта инвалиди с патерици

В Харковското направление руските окупатори 11 пъти са щурмували украинските позиции при Глубоко, Липци и Вовчанск (Волчанск). В ход са четири бойни сблъсъка, обявиха снощи от украинския генщаб. Според Пегов украинските въоръжени сили не се отказват от опитите си да изтласкат руските войски от предварително заетите от тях позиции. Продължават тежките боеве във Волчанск и в района на Глубоко, като украинците "системно извършват атаки" срещу руските позиции и едновременно с това натрупват сили за следващо нападение. "Рибар" казва, че украинците трупат резерви в района на Глубоко. Била отблъсната контраатака на украинските въоръжени сили, наброяваща до 30 души, в източната част на Волчанск. "По данни на разузнаването ни на място 57-а отделна мотострелкова бригада на украинските въоръжени сили, изтеглена по-рано за подсилване, е върната на фронтовата линия на батальони, а остатъците от тях формират комбинирани щурмови групи", гласи информацията на Звинчук.

В Купянското и Лиманското направление е имало по 17 бойни сблъсъка за денонощието, като в първото продължават три от щурмовите действия, а във второто - пет, твърди генщабът на Украйна.

Още: Руският представител в ООН: Тръмп не може да уреди войната в Украйна за ден

Руснаците са атакували 19 пъти в Северското направление - при Билохоривка, Ивано-Даревка, Спирно, Веемка, Верхнокамянско. В района на последните две селища двубоите продължават. Според "Рибар" на север от наскоро превзетата от руснаците Раздоловка се води "разузнаване", а за контрола над Спирно текат сражения.  Раздоловка се намира югозападно от Спирно и североизточно от Бахмут.

В Краматорското направление украинците са спрели 5 атаки на руските сили в районите на Нови и Клещеевка. В Нови - в посока Часов Яр - една битка все още не е приключила, казват от украинската армия. Пегов говори за "тактически успехи" на руснаците и също така, че битките в източното предградие на Часов Яр продължават. Същото посочва Звинчук, добавяйки любопитен детайл: "Противникът решава проблема със забавянето на настъплението на руската армия, насищайки с личен състав западната част на града, изграждайки отбранителни съоръжения по Северския воден канал Донецк-Донбас".

В Торецкото направление руснаците 19 пъти са се опитали да проникнат отбранителните линии на украинците край Торецк, Северно, Южно и село Ню Йорк. 16 атаки са спрени, три все още продължават, твърдят от украинската армия. Руските операции продължават източно от Торецк - в района на Киров, Дружба и Шуми се водят боеве, пише "Рибар".

В Кураховското направление руснаците са се опитали 7 пъти да напреднат при Красногоровка, Георгиевка и Парасковиевка, но неуспешно, казват от генщаба на Украйна. През последните 24 часа няма промяна при Красногоровка, потвърждава информацията на украинската армия и руският пропагандист Семьон Пегов. За този сектор от фронта "Рибар" пише само, че продължава битката за Константиновка - западно от Парасковиевка.

Във Времеевското направление - по границата между Донецка и Запорожка област - е имало 10 атаки, като 9 от тях са спрени.

В Ореховското направление - линията Орехов-Токмак-Мелитопол в Запорожка област - руснаците са атакували два пъти, включително при Работино. Руските канали не съобщават за някаква промяна в този сектор от фронта.

Генщабът на Украйна добавя още, че в Херсонска област, където украинците отдавна имат предмостие на река Днепър, е имало 8 неуспешни атаки. Украинските дронове и липсата на доставки на малки плаващи съдове са проблем за руснаците, признава "Рибар". "Нашите войски се придвижват с лодки от доброволци, както и с безстопанствени плаващи съдове, изоставени от цивилното население. Отново докладваха и за малкото разпределение на артилерийските снаряди, докато предварително се дават заповеди за поразяване на набелязани цели, които е невъзможно да бъдат изпълнени. Броят на изпратените за поразяване на цели и получените на ден артилерийски боеприпаси е несравним", пише Звинчук.

Руското военно министерство обяви, че през нощта е свалило 11 дрона - по 4 над Брянска и Белгородска област и 3 над окупирания Крим. Местните власти не съобщават за щети, но снощи имаше експлозии в Севастопол и Балаклава.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес