Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 1 торене на краставиците през юли с това гарантира богата реколта

02 юли 2024, 08:03 часа
Реклама

Ако искате да съберете богата реколта от краставици, както и да защитите реколтата от различни болести, обърнете внимание на торенето с една достъпна съставка.

Торене на краставиците с водороден прекис

Според експертите, ако наторите краставиците с нея през юли, ще ги предпазите от всички болести и ще стимулирате развитието на много плодове. В случая става въпрос за обикновен водороден прекис. Благодарение на това фармацевтично решение можете да се отървете от патогени по краставиците като сиво гниене, брашнеста мана и антракноза.

Най-добрият тор за 2 пъти по-бърз растеж на краставиците е този

В допълнение, веществото обогатява почвата с кислород, което позволява на растението да абсорбира хранителните вещества по-бързо и по-ефективно. А това от своя страна има положителен ефект върху качеството и количеството на реколтата.

За да подготвите ефективен тор и превантивно средство за краставици, трябва да направите това. В 1 литър вода разредете 5 супени лъжици 3% водороден прекис и разбъркайте добре.

Разтворът се налива в спрей бутилка и се пръскат растенията лист по лист на всеки 10 дни от началото на юли до края на образуването на плода. Изсипете останалия продукт в корена за обогатяване на почвата, както и за предотвратяване на гниене на корените, като предварително навлажните почвата с чиста вода.

Това торене ще бъде най-добрият ви помощник в процеса на отглеждане на краставици.

Но не забравяйте, че излишъкът от водороден прекис може да предизвика отрицателна реакция на краставиците към торене, причинявайки изгаряния. Затова внимателно следвайте препоръчителната дозировка.

За добрата реколта на тази култура поливането е не по-малко важно от торенето.

Тайната на правилното поливане на краставиците

Тези растения много обичат влагата, така че се нуждаят от редовно поливане. Кореновата система на краставиците е доста повърхностна и разклонена, така че трябва да ги поливате не в самия корен, а в цялата леха.

Колко често да поливате краставици. Обикновено това се прави най-малко на всеки три дни, в горещо време по-често - веднъж на ден. Необходимо е да се следи състоянието на растенията. Листата на краставиците са много тънки, при липса на влага те веднага започват да губят тургор и растението бързо изсъхва.

Рядкото поливане също се отразява на вкуса на краставиците - те стават горчиви. Прекомерното и често поливане на краставиците обаче също е вредно - ако почвата е прекалено влажна, корените могат да изгният. При поливане под силна струя вода кореновата система може да се оголи. За да не се случи това, почвата под краставиците трябва да бъде мулчирана, тоест покрита със слама или окосена трева.

Поливането в никакъв случай не трябва да се прави със студена вода. Оптимално е температурата на водата да е 22-25 градуса. Това важи особено за растенията, разположени в оранжерийни условия. При горещо време може да се извършва поливане с пръскане от време на време. За да избегнете изгаряния по листата, тази процедура се прави вечер.

 

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес