Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради модела „абонамент или реклами“: Meta я грози глоба от ЕК

02 юли 2024, 10:03 часа
Реклама

Компанията майка на Facebook Meta е обвинена, че нарушава новите европейски правила за цифрова конкуренция заради модела си за реклама „плати или се съгласи“.

В края на миналата година Meta стартира услуга, наречена „Абонамент за без реклами“, която позволява на европейските потребители на Facebook и Instagram да плащат до 12,99 евро (14 долара) на месец за версии без реклами. Алтернативата е да приемат версии с персонализирани реклами. В изявлението си от понеделник (1.07) Европейската комисия заяви, че по нейно предварително мнение „този двоен избор принуждава потребителите да се съгласят с (използването) на личните им данни и не им предоставя по-малко персонализирана, но еквивалентна алтернатива на социалните мрежи на Meta“.

Глоба - 10% от годишните приходи

Ако предварителните констатации от разследването на Комисията се потвърдят, ЕС може да наложи на Meta глоба в размер на 10% от глобалните ѝ годишни приходи съгласно Законодателния акт за цифровите пазари. Въз основа на резултатите на компанията за 2023 г. това би възлизало на 13,5 млрд. долара. Meta заяви, че не приема резултатите от проверката на Комисията, предава CNN.

Още: Apple и Meta ще си партнират в областта на изкуствения интелект

„Абонамент без реклами“ следва указанията на най-висшата съдебна инстанция в Европа и е в съответствие със Законодателния акт за цифровите пазари“, заявява говорител пред CNN. „Очакваме с нетърпение по-нататъшния конструктивен диалог с Европейската комисия, за да приключим това разследване.“

Обвинения към Apple

Съобщението на ЕС идва седмица, след като Комисията обвини Apple, че нарушава Законодателния акт, като пречи на разработчиците на приложения свободно да насочват потребителите към по-изгодни услуги. Регулаторните органи също така разследват компанията майка на Google - Alphabet по силата на новия законодателен акт.

Маргрете Вестагер, европейски комисар, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, отбеляза в изявлението си от понеделник, че Meta е трупала лични данни на „милиони граждани на ЕС в продължение на много години“. „Искаме да дадем възможност на гражданите да поемат контрола върху собствените си данни и да изберат по-малко персонализирани реклами“, казва тя.

Още: ЕК започва ново разследване срещу Meta заради пристрастяващите алгоритми

Законодателният акт за цифровите пазари, който влезе в сила през март, изисква от доминиращите онлайн платформи да предоставят на потребителите по-голям избор, а на конкурентите - повече възможности да се конкурират. Онлайн платформите често събират лични данни в своите услуги и в услугите на трети страни и ги използват в цифрови рекламни услуги.

Комисията се очаква да приключи проверката си на Meta до края на март следващата година.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес