Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не почиствайте тези неща със сода

04 април 2021, 11:00 часа
Реклама

Содата е универсална сама по себе си, тя се прилага, освен в кухнята, и в много други области на от ежедневието. Тя има почистващи и дезинфекциращи свойства. Тя е абразивна и може да нарани повърхностите при неправилно боравене. Содата е основа, а това също е неблагоприятно в някои случаи. Някои места не могат да се третират със сода. Ето кои са те.

Стъкла

Не можете да почиствате стъклата си със сода. Както писахме по-горе, тя е абразивна и ще ги нарани, оставяйки ясни следи по тях. Най-зле се отразява на огледалата. Има специални препарати, които позволяват бързо и качествено почистване до блясък на стъкла и огледала.

Алуминий

Съдовете и тенджерите ви от алуминий могат да се чистят със сода, но е нужно да се изплакнат много добре след това. Алуминият може да покафенее след допира със содата. Няма да има такъв проблем, ако веднага след търкането със содата, изплакнете съда с обилно количество течаща вода.

Керамични плотове за готвене

Използването на сода за търкане на керамични котлони за готвене уврежда необратимо повърхността им. Тя със сигурност ще се надраска и фините линии по нея ще съхраняват още повече мръсотия при готвене, а така ще се навъдят и повече вредни бактерии. Остатъкът от сода по повърхността може успешно да се премахне със смес от оцет и лимон.

Мрамор

В никакъв случай не третирайте мраморни повърхности и плотове със сода. Содата ще повреди горния предпазен слой на мрамора. Няма да има какво да спре мръсотията и тя ще навлезе в дълбочината на цепнатините. Гланцовият ефект от полираната повърхност на мрамора ще се наруши и той няма да изглежда никак добре.

Дървени мебели

Содата е прекалено агресивна за приложение върху дърво. Не може да се използва нито върху лакирана повърхност, нито върху необработена.

Антично сребро

Содата почиства и полира сребърни прибори и накити до блясък, но това не се отнася за старото сребро. Абразивността на содата ще премахне патината, която се намира върху старите сребърни предмети и ще разруши покритието им.

Пластмасови предмети, техника

Содата може не трябва да се използва върху клавиатурата, мишката на компютъра ви, както и други пластмасови предмети, защото ще ги повреди. Продават специални препарати за тази цел.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес