Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Презрял или недостатъчно узрял банан: Кога трябва да го консумираме

04 юли 2024, 14:41 часа
Реклама

Вкусът, цветът и кремообразната текстура на банана подлежат на промяна в зависимост от нивото на зрялост на този плод. От последното зависи и съдържанието на полезни хранителни вещества в банана. Най-добрият начин да оцените промяната, която претърпява бананът, е да наблюдавате етапите на неговото узряване.

Още: Изненадващите факти и причини: Защо не трябва да пиете вода, когато ядете сладки

Зелен банан

Този банан е пълен с живот, но също и с нишесте, което затруднява храносмилателната система. Това е и причината зеленият банан да засища по-бързо. Въпреки това, устойчивото нишесте, което съдържа, причинява газове и подуване на корема.

От друга страна, той повишава нивото на кръвната захар доста бавно. Този банан не е толкова мек като другите, но може да бъде малко горчив, така че е идеален за готвене.

Жълт банан

На този етап бананът е по-мек и сладък. По-лесно се смила, защото съдържа по-малко нишесте. По този начин храносмилателната система усвоява повече хранителни вещества. Този банан трябва да се съхранява в хладилник, за да се предотврати загубата на хранителни вещества, която се получава при непрекъснатото му узряване.

Петнист банан

С времето бананът става по-сладък.

Според експерти кафявите петна по обелката показват количеството нишесте, което се е превърнало в захар. Колкото повече петна има бананът, толкова повече захар има. Бананите на петна също са богати на антиоксиданти, които предотвратяват почвата на увреждащите клетките свободни радикали.

Кафяв банан

Този банан е много мек, но съдържа хлорофил, чието разграждане води до повишаване на нивото на антиоксидантите. Според информацията това е причината напълно узрелият банан да е богат на антиоксиданти. Може да се използва за различни десерти.

Всички банани съдържат около 100 калории, бедни са на мазнини, но за сметка на това са богати източници на калий, витамин В6, витамин С и фибри.

Кой е най-полезния банан?

Отговорът на този въпрос зависи от резултатите, които търсите:

Още: 9 здравословни храни, които спестяват пари

  • Ако търсите плод, който съдържа по-малко захар, но ще ви засити по-бързо, изберете зелен банан.
  • Ако търсите повече антиоксиданти, жълтият или на петна банан е правилният избор.
  • Кафявите банани са идеални, ако сте любители на сладкото.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес