Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 неща, които ви рязко ви състаряват

04 юли 2024, 15:04 часа
Реклама

„Младост в сърцето“, обичат да казват възрастните хора с активен начин на живот. Често срещаме такива хора в парка със ски щеки или на плажа. Дали ситуацията се случва обратното, когато по паспорт човек е само на 40, но се държи като типичен дядо? Ето как да разберете това.

Въпросът кой може да бъде наречен старец е относителен и може да зависи от културата и контекста. Обикновено стигмата на старостта е прикрепена към възрастните хора - 65–70 години. Често обаче се случва дядото да се събуди и на 30 години по дух. Как разбирате, че можете да се наречете старец, независимо от датата в паспорта ви? На първо място определено ще развиете тези навици.

Неочакван ефект на подмладяване. Учени откриха, че антибиотиците могат да удължат живота

1. Мърморите много със или без причина

Любимият навик на старите хора е мрънкането. Това се случва по различни причини: от опит да привлечете вниманието към себе си до начин да покажете раздразнение на другите. Заяждането също може да бъде начин за изразяване на емоции и нужди, а разбирането на причините за това поведение може да помогне за подобряване на комуникацията и отношенията с близките.

Обаче по-младите - било то в сърцето или по паспорт - обикновено не мрънкат. Те или започват открит диалог, в който изразяват всички точки, които не ги удовлетворяват, или изразяват негативни емоции по друг начин.

2. Не отбелязвате напредък и не искате да научавате нови неща.

Чудили ли сте се защо сега децата искат чисто нов смартфон като играчка и не искат да играят с прости кубчета? Всичко е свързано с техния мозък, който обича да абсорбира нова информация и да изследва света около себе си. Но старите хора имат проблеми с всичко ново.

Технологичното развитие се случва толкова бързо, че за възрастните хора е трудно да следват промените и да овладяват нови функции и постижения.

6 храни за здраве на червата, подмладяване на тялото и загуба на тегло

3. Постоянно припомняне на старите времена

Свикнали сме да идваме при баба и дядо на чай и да слушаме безкрайните им истории за това колко хубаво е било преди. Но защо старите хора правят това? Работата е там, че поради бързо променящия се свят възрастните хора могат да изпитват безпокойство и липса на разбиране за всичко ново. Оттук идва носталгията по миналото, защото онези времена бяха прости и разбираеми. И най-важното, те вече са преминати.

4. Развил съм навик да оставям всичко за „по-добри времена“

Забелязвате ли, че сега не просто се разхождате в любимите си обувки, но искате да поставите подарената позлатена кутия за цигари в бюфета и да не я докосвате до по-добри времена? Между другото, ако имате бюфет... това вече е повод да мислите, че някъде вътре се е настанила баба или дядо.

Младите се отнасят по-леко към нещата, независимо колко струват. Обличат се според настроението си, а не само за празници; Те използват скъпи джаджи сега и като цяло живеят в момента. Това отличава младия по душа човек от вече превърналия се в напреднала възраст.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес