Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да отмиете грима, за да избегнете акне и дерматит

04 юли 2024, 17:33 часа
Реклама

Усещане за опъване, лющене, суха кожа, червени петна, раздразнения или пъпки, черни точки - това не е пълен списък на проблемите, които могат да ви притесняват, ако не се грижите правилно за кожата на лицето си. В много случаи причината за кожните несъвършенства е неправилната грижа за красотата.

Четири съвета от дерматолог

·         Не използвайте върху лицето гелове с агресивен състав  - такива, които съдържат много дразнещи компоненти - алкохол и основи.

·         Не забравяйте да измиете грима си. За да направите това, можете да използвате хидрофилни масла, мицеларна вода, а след това е важно да използвате гелове или пяна за измиване.

·         Не търкайте кожата с памучни тампони и не използвайте гъби, докато премахвате грима.

·         Не използвайте алкални продукти Ph 5.5. За препарат за премахване на грим желаното Ph е 6.

11 начина за почистване на лице у дома с натурални продукти

Възможни проблеми

Най-неприятният проблем, който може да се развие, ако не се спазват правилата за отстраняване на грим и грижа за кожата, е дерматитът. Може да възникне, ако има кожна реакция при контакт с определени дразнещи вещества, както в състава на декоративната козметика, така и сред компонентите, които използвате, за да премахнете тази козметика от лицето си.

За да предотвратите дерматит, не забравяйте да проучите състава на продуктите, тест върху ограничени участъци от кожата, следете сроковете на годност на козметиката за грижа за кожата и препаратите за премахване на грим и спазвайте правилата за съхранение.

Защо кожата страда?

Ако при използване на декоративна козметика започнат да се появяват черни точки или пъпки с червен ореол и бяла, възпалена глава, трябва да проверите сроковете на годност на продуктите, да промените подхода си към нанасянето на грим и внимателно да прецените дали правите всичко правилно в условия на комбинация от продукти.

Почистване на лице в домашни условия

Кога имате нужда от двуетапен метод за почистване на кожата?

Възможно е да премахнете грима по два начина: просто или на два етапа. В много отношения изборът на метод зависи от това какъв тип кожа имате и от конкретната декоративна козметика, която се използва в ежедневието или в празничния грим.

Ако сте използвали пудра, фон дьо тен или BB крем при нанасяне на козметика, то преди лягане, при премахване на грим, е достатъчно измиване с обичайните почистващи продукти  - гел или пяна с кремообразна структура или специално масло за премахване на грим.

Ако сте използвали фон дьо тен или коригиращ продукт, почистването на кожата на лицето се извършва последователно на два етапа. На първо място, гримът се разтваря и отмива с хидрофилно масло или мицеларна вода и се използва мляко за премахване на грим. След това, на втория етап, се използва обичайният почистващ препарат.

Какво да изберете

·         Мицеларната вода може да се използва за смесена и нормална кожа за премахване на грим от лицето и зоната около очите.

·         Хидрофилните масла се използват за комбинирана, проблемна или мазна кожа.

·         Млякото за почистване е показано за хора със суха, чувствителна кожа, нормална или склонна към раздразнения.

Винаги е важно да почиствате кожата след олио или мицеларна вода или почистващо мляко, тъй като повърхностно активните частици остават на повърхността на епидермиса.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес