Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Не допускайте това да попадне в организма ви - може да ви докара сериозни здравословни проблеми

06 август 2023, 11:06 часа
Реклама

За съжаление, в околната среда има много фактори, които могат да доведат до развитие на ракови заболявания. Един от тях е пластмасата. Според д-р Людмила Лапа има редица рискове за здравето при консумацията на горещи напитки от пластмасови чаши. Според нея съществува реален риск от изгаряне, но хората не бива да се притесняват от попадане на пластмасови частици в напитките. Пластмасовите чаши са нетоксични и не могат да се разтворят в топла или студена вода, защото са и полимеризирани.

Реклама

Според д-р Александър Мясников в човешкия организъм вече има доста количество пластмаса. Микрочастиците се намират в заобикалящата ни среда почти навсякъде – в храната, във въздуха и водата, в солта, дори в дрехите. Тиганите с незалепващо покритие, пакетчетата чай, синтетичните дрехи с миниатюрни повреди от пране и медицинските маски са източник на пластмаса, която попада във въздуха, водата и земята.

Според него въздействието на пластмасата върху здравето все още не е напълно разбрано, но най-вероятно количеството в организма е в състояние да доведе до проблеми с щитовидната жлеза и ракови заболявания.

Опасност на всяка крачка: Избягвайте да пиете напитки през сламки

Консумацията на храни, които са имали контакт с пластмаса, може да доведе до редица проблеми със здравето. Вредите се свързват основно с потенциалното попадане на химикали от пластмасата в хранителните продукти.

Вижте кои са най-често срещаните рискове:

Проблеми със здравето – според редица проучвания приемът на храни, които са били в пластмасова опаковка, увеличава риска от различни болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и наднормено тегло.

Влияние върху хормоните – BPA и фталатите могат да имитират действието на естествените хормони в организма и по този начин да нарушат хормоналния баланс. Това може да доведе до най-различни проблеми със здравето, включително болести на хормонална основа и нарушения на репродуктивната система.

Химикалите от пластмасата – пластмасите имат най-различни химикали като фталати и BPA. Те се използват за производството на пластмасови опаковки и чаши и имат негативен ефект върху човешкото здраве, защото може да се отделят от пластмасата и да се разтворят в храната, особено при високи температури.

Микропластмасите – тези частици се намират в околната среда, включително в храната. Въпреки че до този момент влиянието им върху човешкото здраве не е напълно разбрано, се смята, че могат да имат негативно влияние върху човешкия организъм – на клетъчно ниво и токсикологично.

Много внимавайте със съдовете за еднократна употреба

Как да намалите рискове от консумация на храни, съдържащи пластмаса ?

  • Купувайте си храни, които са опаковани в безопасни материали като картон или стъкло.
  • Ако използвате пластмасови опаковки, например кутии, ги поддържайте в добро състояние и се уверете, че са без BPA и фталити.
  • Не стопляйте храни или напитки в пластмасови опаковки в микровълновата печка.
  • Използвайте стъклени или неръждаеми съдове за съхранение и загряване на храна.
Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес