Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На възраст над 50 000 години: В Индонезия откриха най-старата картина в света

03 юли 2024, 20:45 часа
Реклама

Сцена, показваща голямо червено прасе, заобиколено от три човешки фигури е нарисувана преди повече от 51 000 години на стената на пещера в Индонезия, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Това я прави най-старото фигурално произведение на изкуството в света, сочи проучване.

Макар и скромна на външен вид, рисунката "ясно разказва история, която представлява най-старото известно доказателство за разказ", много преди пещерните рисунки в Ласко и Шове във Франция, обясни на пресконференция археологът Адам Брум, един от авторите на изследването, публикувано в списание Nature.

Още: Научно списание отзова изследване за пирамида на 25 000 години в Индонезия

Предишният рекорд се държеше от ловна сцена, идентифицирана от същия екип изследователи през 2019 г. в индонезийска пещера, чиято възраст тогава беше оценена на почти 44 000 години.

Най-новото откритие, в близката пещера в Марос-Пангкеп, на остров Сулавеси, бележи "първия път, в който преминаваме бариерата от 50 000 години", заяви пред АФП археологът Максим Оберт от австралийския университет Грифит и съавтор на изследването.

Фактът, че първите представители на нашия вид са били в състояние да разкажат такава "сложна" история чрез изкуство, може да пренапише разбирането ни за когнитивната еволюция на Homo sapiens, допълва той.

Още: Какво е златото на дявола и защо е толкова опасно?

За да датират работата, изследователите са използвали нов метод, който използва лазери и софтуер, за да генерира "карта" на скалните проби.

Тази техника на лазерна аблация е по-прецизна, по-лесна, по-бърза и по-евтина и изисква много по-малки скални проби в сравнение с предишния метод - обясни Максим Обер.

Тя не ни позволява да датираме директно боята, а по-скоро различните слоеве минерали, които са се агломерирали върху нея с течение на времето. Изследователите успяха да получат достъп до слоя, който е най-близо до боята, и така да определят минималната ѝ възраст.

Екипът първо изпробва новата техника върху предишния рекордьор. Те установили, че ловната сцена в действителност е на най-малко 48 000 години, т.е. с 4000 години по-стара от метода за датиране от 2019 г.

След това екипът тества лазерния метод върху недатирана картина, забелязана за първи път в пещера на остров Сулавеси през 2017 г. Присъдата е: тя е на поне 51 200 години.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес