Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 стайни растения ще прогонят мухите и комарите

03 юли 2024, 17:30 часа
Реклама

Изобилието от насекоми е проблем, с който се сблъскваме не само през лятото. През топлия сезон сме измъчвани от мухи, комари, оси, паяци и мравки, но някои насекоми живеят в къщата ни през цялата година. Има много химически средства за борба с тях, но тяхното използване изисква постоянна подмяна, а токсичните изпарения на фумигаторите могат да повлияят негативно на дихателните пътища на хората.

В такива случаи на помощ идват растения с уникални способности – те прогонват, убиват и дори изяждат домашните вредители. Ето шест домашни „любимци“, които ще ви помогнат да защитите дома си от насекоми.

6 стайни растения, които отблъскват мухи, комари и други насекоми

1. Пресен босилек

Босилекът е не само незаменим в готвенето, но и има силен аромат, който е неприятен за паяци и мухи. Поставете саксията с босилек в кухнята и банята и поставете няколко листа в спалнята, за да отблъснете насекомите.

Естествен метод срещу комари: Засадете ТЕЗИ растения в градината

2. Розмарин

Миризмата на розмарин, която не изглежда силна за хората, е много дразнеща за насекомите. Поставете пресни храсти от розмарин във всяка стая, където има вероятност да се появят мравки, мушици и хлебарки. Ароматът му ефективно отблъсква вредителите.

3. Маточина

Маточината съдържа цитронела, естествено съединение против насекоми, често използвано в пестицидите. Поставете няколко растения от маточина на перваза на прозореца, за да обезсърчите насекомите да намерят пътя си към дома ви.

Кои растения са истински щит против комари?

4. Лавандула

Лавандулата отдавна се използва като средство срещу бълхи. Неговите свежи и сухи клони, както и дифузьори с естествен аромат на лавандула могат да отблъснат не само бълхи, но и по-големи насекоми. Поставете ги в дома си за максимална защита.

5. Невенчета

Тези ярки и буйни цветя служат не само като декорация за градината или балкона, но и като отличен репелент срещу насекоми. Техният свеж, плодов аромат радва хората, но подлудява вредителите, като ги държи далеч от дома ви.

6. Венерина мухоловка

Това растение може да изплаши дори стопаните си, но ефективността му в борбата с насекомите е несравнима. Венерината мухоловка привлича мухи и насекоми с приятна миризма, позволява им да влетят в нейната „уста“ и след това я затваря, като не оставя шанс на насекомите да избягат. Това растение живее около 20 години, което го прави незаменим помощник в къщата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес