Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не разочаровайте котката си: 4 правила, които да следвате, когато играете

03 юли 2024, 20:11 часа
Реклама

За да бъде вашият домашен любимец щастлив и здрав, трябва да го нахраните правилно, да го заведете навреме на ветеринаря и не забравяйте за игрите. Що се отнася до последното, собствениците трябва да спазват няколко важни правила - това е единственият начин да задоволят всички нужди на котката.

Всеки собственик на куче знае: за домашния любимец е изключително важно да взаимодейства с човек в игра, да изразходи енергията си и, ако е възможно, да научи нещо ново. Що се отнася до котките, това е съвсем различна история. Тези животни са предимно хищници, изключително важно за тях е да гледат дълго време и след това успешно да хванат плячката си.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Дори и най-мързеливата домашна котка може от време на време да поиска от стопанина си игра, защото иначе не може да задоволи инстинктите си. Освен това, правилното взаимодействие с човек също има благоприятен ефект върху психиката на животното.

За да задоволите всички нужди на вашия домашен любимец, е важно да спазвате няколко правила по време на игра.

Не забравяйте, че котката е преди всичко хищник. За нея играта не е просто начин да се освободи от скуката. Важно е да включите животното в процес стъпка по стъпка: то трябва да проследява, търси, наблюдава и след това да атакува плячката. Следователно, играчките трябва да се държат непредсказуемо, сякаш играта го налага, а не просто да лежат неподвижни.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

Котката винаги трябва да хваща плячката си. Поради тази причина експертите препоръчват да се откажете от лазера: животното ще бяга дълго време, но накрая пак ще остане без нищо, което ще доведе до разочарование. Играчката трябва да е такава, че домашният любимец да може да я хване във всеки смисъл на думата.

Не дразнете котката си с ръце или крака. В противен случай домашният любимец ще започне да ловува не за играчки, а за собственика. И ако малко коте не причинява вреда, тогава възрастна котка може сериозно да го нарани - например силно да надраска или ухапе крака му.

Осигурете на котката си разнообразие от играчки. Не забравяйте, че това са много любопитни животни, така че интересът към мишката скоро ще избледнее. Внимавайте за реалистични продукти, които приличат на плячката. Котките също обичат играчки, които отразяват светлината или имат различни текстури.

Ако вашият домашен любимец е на село или понякога го пускате на разходка, тогава той ще ловува истински животни. Една котка може да седи в засада дълго време, проследявайки мишка, гущер или птица. Веднага щом жертвата бъде хваната, домашният любимец или незабавно се справя с нея, или я влачи в къщата, сякаш демонстрира плячката на собственика.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес