Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

03 май 2024, 08:03 часа
Реклама

Един от най-дългите прави пътища в света е магистралата Eyre в Австралия. Тя е дълга 147 километра без нито един завой или каквато и да е природа или забележителност по пътя.

От време на време всеки изпитва желание да тръгне на път и просто да шофира. Магистралата Eyre, разположена в Австралия е идеална за този случай. Тя е дълга 90 мили, 145,6 км, път, който свързва южната част на страната със западния й край. Не само, че е идеално права, но и тази магистрала не предлага на пътуващите абсолютно нищо за разглеждане. Откъдето и да погледнете, няма планини или хълмове, никакви забележителности, просто привидно безкрайна плоска земя, пише Unusual Places.

Още: Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

История

Проучена за първи път през 1841 г. от Едуард Джон Еър, тази област е описана като „отвратителна аномалия“, петно върху лицето на природата, нещо като място, в което човек попада в лош сън. И до ден днешен там буквално няма какво да се види и направи. Това е така, защото магистрала Eyre пресича равнината Nullarbor. Тази земя няма езера, реки или дори дървета. Докато в източната част на пътя има няколко малки града, западната част е почти напълно пуста.

Мнозина смятат пресичането на равнината Nullarbor за дълъг и скучен преход, който трябва да се измине възможно най-бързо. Ето как изглежда равнината около пътя.

Още: Кой е най-дългият път в света

Снимки: iStock

Подготовка за минаване по магистралата

На всеки 150 мили посетителите могат да намерят крайпътни къщи, които отговарят на основни нужди като: напитки, гориво и ремонти. Имайте предвид обаче, че не всички от тях са отворени 24/7, така че е добре да сте подготвени за всичко, което може да ви е необходимо по пътя.

Поради липсата на общности и релефни форми, околният район е използван от Royal Flying Doctor Service (предоставят спешни медицински услуги в райони, които нямат достъп до такива) като писта за спешни случаи. Това е почти единственото нещо, което се случва в Nullarbor равнината.

Въпреки че простотата на този път определено го е превърнала в забележителност, много пътници очакват с нетърпение да излязат от магистрала Eyre възможно най-скоро. Всъщност за някои това е толкова смразяващо, колкото е било за изследователя Едуард Джон Еър, когато открива земята. Така или иначе, този австралийски път определено е запомнящ се.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес