Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е поразила военно летище, откъдето Русия изстрелва дронове "Шахед" (ВИДЕО)

05 юли 2024, 14:39 часа • 87 прочитания
Реклама

В резултат на нощната атака в Краснодарския край на Русия на 4 срещу 5 юли е било поразено военно летище в Приморско-Ахтарск. Нападението на украинските сили е било извършено от дронове и поне две ракети, съобщава независимият руски Телеграм канал ASTRA, позовавайки се на свои източници.

Още: Украинските партизани взривиха жп линия, по която Русия превозва боеприпаси от Северна Корея (ВИДЕО)

Ранен военнослужещ

Един военнослужещ е бил ранен в резултат на нападението, засегнало военна част 75387, гласи информацията, която каналът черпи от службите за спешна помощ на Краснодарския край.

Преди това и украински OSINT-анализатори съобщиха за удар по авиобазата, добавяйки геолокация. Там има казарми и складове, откъдето руснаците изстрелват дронове "Шахед", гласят техните данни. Според тях нападението е осъществено от поне два дрона.

Освен удара по летището е била поразена и електрическа подстанция в Приморско-Ахтарск, което е довело до прекъсване на електрозахранването на някои абонати, съобщи ASTRA.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Какво твърдят руските власти?

Губернаторът заяви тази сутрин, че била поразена жилищна сграда. Ранени са 6 души, като едно дете е загинало, твърди той.

Руското министерство на отбраната официално съобщи, че са били свалени 14 дрона над Краснодарския край, но не спомена за ракети, нито за попадения по военното летище и електрическата подстанция. Местните власти също не докладваха и дума за подобно нещо.

Още: Украйна атакува с дронове Ростов на Дон, гори нефтен терминал (ВИДЕА)

Кой използва летището?

Според открити източници Приморско-Ахтарск е летище, разположено в североизточните покрайнини на едноименния град. На авиобазата е дислоциран 960-и гвардейски щурмови авиационен полк - военна част 75387, който е част от 1-ва гвардейска смесена авиационна дивизия на 4-та гвардейска армия за въздушна и противовъздушна отбрана. Полкът е въоръжен с щурмови самолети Су-25, Су-25УБ и Су-25СМ3.

Още: Загинал и пострадали при руска атака срещу Одеса

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес