Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станаха известни най-добрите и най-лошите пози за сън

05 юли 2024, 14:11 часа
Реклама

Изборът на правилната поза за сън може значително да повлияе на нашето здраве, благосъстояние и дори настроение. Когато човек иска да спи, за него няма принципна разлика, дори докато седи в метрото, е възможно да подремне. Но в леглото всеки търси своята позиция за максимално качествен сън.

Защо е важно да изберете правилната поза за сън?

Тялото ни не е безразлично към това как прекарваме времето си, докато спим. Позата създава определен натиск върху различни части на тялото, влияе върху кръвообращението, дишането и дори функционирането на вътрешните органи.

Коя е най-правилната поза за сън?

Пози, които ще ви дадат сладки сънища

  • Спане по гръб

Тази поза се счита за най-полезната за здравето. Осигурява равномерно разпределение на телесното тегло, облекчава напрежението върху гръбначния стълб, мускулите на гърба и врата, а също така насърчава правилното дишане. Спането по гръб също може да помогне за намаляване на хъркането и риска от киселинен рефлукс.

  • Спи на любимата страна

Спането настрани със свити крака, наподобяващо ембрионална поза, също се препоръчва от много експерти. Тази поза облекчава напрежението от корема и улеснява кръвообращението, което е особено важно за бременните жени.

  • Спи на лявата си страна

Може да окаже допълнителен натиск върху сърцето.

  • Спи на дясната страна

Помага за подобряване на храносмилането и стимулира лимфния поток.

  • Поза на войн

Гърбът е прав, едната ръка е изпъната нагоре, а другата е свита в лакътя, ръката е под главата. Тази поза помага за намаляване на хъркането, тъй като отваря дихателните пътища и намалява натиска върху шийните прешлени..

Пози, които трябва да се избягват

  • Спане по корем

Тази поза се счита за една от най-вредните, тъй като ни принуждава да завъртим главата си на 90 градуса, което създава напрежение в мускулите на врата и раменете и изкривяване на гърба. Това може да доведе до болка във врата, главоболие и дори усещане за ограничена подвижност.

  • Спане по гръб с вдигнати ръце

Тази позиция може да доведе до компресия на гръдния кош, затруднено дишане и болка във врата и раменете.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Хъркането е проблем, който може да бъде разрешен

Хъркането често е следствие от лоша поза при сън. Спането по гръб с отворена уста води до влошаване на хъркането, тъй като меката тъкан на небцето ви вибрира, когато дишате. Спането на една страна, напротив, помага за намаляване на хъркането, тъй като езикът и меките тъкани са в по-стабилна позиция.

Как да изберем възглавница за сън?

Изборът на възглавница е от голямо значение за комфортния сън. Тя трябва да поддържа врата в правилна позиция, осигурявайки естествената извивка на гръбначния стълб.

Влиянието на позата върху благосъстоянието

Правилната поза по време на сън не е просто комфорт, тя е основа за енергично събуждане и добро здраве. Спането по гръб или настрани отпуска мускулите, подобрява кръвообращението и възстановява тялото след натоварен ден.

Защо се въртим в съня си?

По време на сън човек може да се обърне в различни позиции по няколко причини:

·       чревна перисталтика.

·       нервни окончания и кръвен поток.

·       стайна температура.

·       ниво на комфорт.

·       Фази на съня.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес