Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сауната има 2 магически ефекта за дамите над 50 години

05 юли 2024, 15:00 часа
Реклама

Учените са установили, че ежедневните топлинни процедури са полезни за жените след менопаузата. Ето какво правят честите сауни за тялото.

Да остарееш грациозно не е мечтата на всяка жена. И тук на помощ идва ново изследване. Учени от САЩ установиха, че редовните посещения на сауна ви помагат да останете красиви и стройни до дълбока старост.

Експерименти върху мишки са показали ползата от топлинните процедури. За изследването са избрани по-възрастни женски и техните яйчници са отстранени. По този начин учените се опитали да симулират живота след менопаузата, която при жените обикновено настъпва на възраст между 50 и 55 години, а при някои след 45 години.

Защо точно този период от живота? Факт е, че по време на менопаузата настъпват сериозни хормонални промени, метаболизмът се забавя, поради което жените бързо наддават на тегло.

Кои са основните ползи от САУНАТА

След това мишките били прехвърлени на западна диета  - много мазна и висококалорична храна. В този случай една група гризачи се поставя ежедневно за 30 минути в термокамера с температура 40 ℃. Друга група мишки не са били подложени на термични процедури.

След 12 седмици от експеримента било установено, че мишките, които се греят в топлинната камера, изпитват по-малко увреждане на тъканите, свързано със стареенето. Освен това, значително намаляват нивата им на клетъчния ензим лактатдехидрогеназа, индикатор за патологични процеси.

Но най-приятният бонус: Въпреки вредната и висококалорична диета, мишките, посетили термичната камера, тежали по-малко от другите гризачи. Телата им натрупали по-малко мазнини, особено в областта на такъв важен орган като черния дроб.

В резултат на това мишките, лекувани с топлинна терапия, имат значително подобрена инсулинова чувствителност, което означава намален риск от диабет.

Важна роля тук играе протеинът TRPV1, който се активира от високи температури. Този протеин задейства процеси, които увеличават количеството енергия, изгаряна от тялото.

САУНА И ПАРНА БАНЯ: Как всяка от тях влияе различно на тялото ви

С други думи, редовното прилагане на топлина имитира ефектите от изгарянето на калории и загубата на мазнини.

Жените са по-склонни от мъжете да бъдат с наднормено тегло и затлъстяване. Особено след менопауза заради загуба на естроген. Проучването показва, че топлинната терапия на цялото тяло може да служи като ефективно неинвазивно решение за управление на наддаването на тегло и инсулиновата резистентност, свързани с менопаузата.

Използването на сауна може да бъде полезно за жени с много мазнини по корема, което увеличава риска от метаболитни заболявания.

Термичните процедури могат лесно да бъдат включени в ежедневието чрез редовни сесии в сауна, горещи бани или специални топлинни обвивки.

Колко време да седи в сауната и при каква температура обаче предстои да видим. В крайна сметка експериментът е проведен върху мишки. Следователно учените ще се нуждаят от още повече изследвания.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес