Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко на брой са носовете на Черно море в България?

05 юли 2024, 14:33 часа
Реклама

Какво е географското определение за нос?

Нос е форма на релефа, която се вдава в море или езеро.

На Българското Черноморско крайбрежие има 14 носа:

Акин, Арапя, Галата, Емине, Калиакра, Карталбурун, Кафка, Колокита, Маслен нос, Сиврибурун, Света Агалина,  Червенка, Черният нос и Шабла.

Акин
Акин е дълъг и тесен нос, разположен в северния край на полуостров Акра, Бургаски залив, близо до Черноморец. В миналото носът е известен с имената Афиболо и Свети Никола. Брегът му е с височина между 10 и 20 м над морското равнище.
Нос Акин е лобното място на 15 български военни моряци от екипажа на торпедоносеца “Смели”, който попада в силен щорм на 19 май 1943 г. През 1998 г. на мястото и построен мемориал в памет на загиналите. 

Дивите плажове в България (СНИМКИ)

Арапя
Нос Арапя е разположен между курортите Лозенец и Царево. На него има популярна и красива плажна ивица с три малки залива - голям плаж, малък плаж и миден залив. На единия залив е разположен къмпинг. Нос Арапя е любимо място за сърфистите заради силния вятър.

Галата
Нос Галата е един от символите на Варна, разположен на около 4 км от Варненското езеро и е вдаден в Черно море. Галата е крайната точка на Варненския залив. Известен е с фара си, който се вижда отдалеч. Край нос Галата се намира едноименният квартал, както и известните плажове Фичоза и Паша дере.

Емине
Нос Емине е най-източната крайна точка на Стара планина, разположен на 14 км от Обзор. Скалният нос разделя Черноморското крайбрежие на южно и северно. Брегът на носа е много опасен за корабоплаване, защото Емине е обграден от стотици подводни и стърчащи над водата скални образувания. В района на нос Емине се намират останки от крепостта Емона и Средновековен манастир. Има и действащ фар.

Калиакра
Един от най-красивите носове е разположен в най-югоизточната част на Добруджанското плато, на 12 км от Каварна. Нос Калиакра е вдаден на 2 км в морето и наподобява полуостров. Особено красиви са отвесните му скали, които се спускат на около 70 м надолу до морето. Именно заради красотата си, носът се нарича Калиакра, което означава “красив нос”.

Карталбурун
Нос Карталбурун се намира на Северното Черноморие. Височината му е около 18-20 м над морското равнище и представлява кафяв отвесен земен шкарп. Името му означава “орлов нос” от турски. Пред него има риф, който защитава от ерозия, а на него е построен кей.

Кои са най-спокойните плажове в България?

Кафка/Кабата
Нос Кафка се намира на около 10 км от Бургас. На него има рибарска хижа. Името му произлиза от османския период, когато в Крайморие е имало чифлик със същото име. След Освобождението е служил като бежански лагер. Под водата около носа има карстови пещери, вкаменелости и скални образувания.

Колокита
Колокита е живописен нос, разположен на 2 км южно от Созопол. Релефът на носа е “начупен” от древни тракийски могили, където са открити останки от антични рисувани съдове от 5-4 в.пр.н.е. Нос Колокита е предпочитано място за гмуркане с дълбочина от 5 до 20 метра.

Маслен нос
Маслен нос се намира в най-източния ръкав на Странджа, недалеч от Приморско. Заобиколен е от просторни плажове и е обитаван от дълбока древност. Тук могат да се видят останки от древния град Ранули. Голяма част от Маслен нос е защитена територия като природна забележителност. В района се намира и тракийското светилище Бегликташ.

Сиврибурун
Нос Сиврибурун е най-северният нос на Българското Черноморие, разположен близо до Дуранкулак, на границата с Румъния. Височината му от морската повърхност е около 20 м. Името му в превод от турски означава “остър нос”. На юг от Сиврибурун има 3-километрова плажна ивица.

Света Агалина
Намира се на юг от Созопол, близо до курортно селище Дюни и впечатлява с нестандартната си форма. В скалите се е образувал толкова тесен процеп с дължина около 20 м, че е възможно да се премине само с малка лодка.

Червенка
Нос Червенка се намира на 1 км от центъра на Черноморец. Той е защитена територия заради уникалните си скални образувания.

Черният нос
Намира се на около 3,5 км от устието на Шкорпиловска река. Височината му е около 80 м и е изграден от пясъчници. Склоновете му са стръмни и терасирани от свлачища. Покрити са с дъбова хора и храсти. В морето около Черния нос се наблюдава магнитна аномалия. Северно от носа е разположена най-дългата пясъчна ивица на Българското Черномория - Камчийско-Шкорпиловската.

Шабла
Шабла е най-източната точка на България. Намира се на 6 км източно от град Шабла. Бреговете му са стръмни и с височина 8-10 м. На носа през 1856 г. е построен морски фар - най-старият морски фар по Българското Черноморие.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес