Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-красивите плажове в Европа

05 юли 2024, 13:20 часа
Реклама

Плажовете в Алгарве и на Канарските острови впечатляват със златен пясък, гръцките - с дива природна красота, италианските - с терапевтична сила… Всички тези европейски плажове са включени в тазгодишната класация за най-красиви плажове в Европа, изготвена от European Best Destinations (Най-добрите европейски дестинации).

Тук ще представим петте най-красиви плажа в Европа според вота на 103 224 пътуващи от целия свят от 116 страни. Те избират сред популярни, оживени, уединени и диви плажове за романтично бягство или семейни приключения, които предлагат всякакви занимания: от интензивни водни спортове до девствена природа за разходки, но в същото време са безопасни за слънчева ваканция.

1. Айн Туфиха, Мелиеха, Малта
Разположен близо до крайбрежния град Мелиеха, награден за устойчив туризъм от Европейската комисия, плаж Айн Туфиха впечатлява със своите великолепни скали, пясъчен плаж и останки от римски бани.

Достъпни с ферибот и лодки са малките, живописни острови Гозо и Камино, които са част от Малтийския архипелаг. Организацията препоръчва Малта, разположена в централното Средиземноморие между Сицилия и северноафриканското крайбрежие, като дестинация “с уникално предложение за дейности на открито, включително туризъм, колоездене, конна езда, гмуркане с шнорхел, акваланг и други водни спортове” за любители, семейства и кулинари.

Архитектурата и цветовете във Валета, столицата на Малта, са впечатляващи на фона на синьото Средиземно море.
Малта е класирана и като най-добрата LGBTQ+ дестинация за пореден път тази година, както и за най-добра дестинация за гмуркане в Европа и сред най-добрите места за семейни почивки.

Топ 5 най-добри плажове в Европа за това лято

2. Монте Клериго, Алжезур, Алгарве, Португалия
Описанието на плажа Монте Клериго включва девствена природа, рибарско селище с цветни къщи наблизо, няколко бара, ресторанти, в които приготвят прясна риба, дюни, за да се скриете от слънцето…Разположен на 30 км северно от Лагос, плажът е сгушен между региона Алентехо, прочут в цял свят със своите лозя, рифове, просторни пясъчни плажове, които привличат знаменитости и слънчевия регион Алгарве с дългите атлантически плажове и голф курорти.

Алжезур е живописен малък пазарен град с варосани къщи и калдъръмени улици, който впечатлява с автентична гастрономия, чудесни вина, спираща дъха природа и вековни традиции.
Алжезур се намира близо до редица прекрасни плажове, всички включени в брегова ивица, защитена от застрояване.

3. Олудениз, Фетие, Мугла, Турция
Плажът Олудениз, известен още като Синята лагуна, заобиколен от впечатляващи заливи, е възхваляван като едно от съкровищата на Турция. Природен резерват със спокойна лагуна и извит плаж, завършващ с провлак, той е популярен за водни спортове и се смята за един от най-красивите плажове в Турция.
Най-доброто занимание тук е наемането на шезлонг, за да се насладите на слънцето и спокойните води, докато наблюдавате яхтите в морето. Макар плажът се смята за “скрит” скъпоценен камък, освен ако не пристигнете рано сутрин или късно през деня, той е ммного претъпкан.

4. Канал Д'Амур, Сидари, остров Корфу, Гърция
Плажът Канал Д'Амур, е един от най-известните “тайни” плажове в село Сидари на остров Корфу. Плажът е заобиколен от необичайни пясъчни образувания, които формират дълъг, тесен канал, на който дължи името си. "Canal d'amour" идва от френски мореплавател, който открива прилика между формата на този плаж и формата на женски полов орган.

Този великолепен природен плаж е доста малък, но посетителите могат да правят слънчеви бани и на съседните скали. На място има шезлонги и чадъри, както и хотел и ресторант. Според традицията двойките, които плуват в този “Канал на любовта” ще се оженят в рамките на 12 месеца.

10-те най-добри морски града в Европа

5. Порто Тимони, остров Корфу, Гърция
За втори път плаж Порто Тимони е в класацията на най-красивите плажове в Европа. Разположен в Корфу, един от най-известните гръцки острови и сред най-зелените благодарение на обилните зимни дъждове, Порто Тимони е “скрит” на уединено място и предлага два плажа - единият е отворен към морето, а другият - към лагуната. Перфектен за гмуркане с шнорхел, Порто Тимони е тучен зелен рай.

С комбинация от венецианска, френска и британска култури, близо до Италия и Албания, Корфу е остров с богата история, с живописни пейзажи, красиви плажове и приятен климат през цялата година.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес