Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция освободи холандска журналистка, но ще я съди за обида на Ердоган

11 май 2016, 09:06 часа

На холандската журналистка Ебру Омар, обвинена в обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе позволено да напусне Турция и да се върне у дома. Министърът на външните работи на Холандия Берт Кундерс съобщи, че "Турция отмени забраната за Умар да напусне страната. Това е много добра новина. Зад кулисите бе свършена много работа и е добре, че сега Ебру Умар може да се върне у дома".

Реклама

В същото време той посочи, че обвиненията срещу журналистката не са отменени. Разследването срещу нея продължава и не е ясно дали турските власти възнамеряват да заведат дело в съда, пише БГНЕС.

Ебру Омар е обвинена,че е публикувала съобщение в Twitter, което засяга авторитета на турския президент Реджеп Ердоган. В съобщението от социалната мрежа, холандката цитира своя статия, в която обсъжда дипломатическия скандал между Холандия и Турция, относно опитите на Ердоган да търси наказателна отговорност от гражданите на Холандия, които го осмиват.

Холандската журналистка от турски произход беше арестувана на 23 април в дома си в град Кушадасъ, провинция Измир. Двадесет и четири часа по-късно тя беше освободена, но бе принудена писмено да се задължи да не напуска страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес