Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 800 метра до Витоша 100: "Бегачите" през юни 2024 г. (ОБЗОР)

01 юли 2024, 18:58 часа
Реклама

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Реклама

Месец юни предложи богата палитра от шампионати по лека атлетика - както у нас, така и по света. В България се проведоха националните шампионати на открито. В чужбина пък имаше няколко български участия в дългите бягания, включително на европейски първенства. А месецът завърши с най-големия ултрамаратон у нас - Витоша 100.

Солидно българско участие на Европейското по планинско бягане 

След като през май български атлети завоюваха световно сребро и европейски титли, юни започна със солидно българско участие на Европейското първенство по планинско бягане в Анеси, Франция. В състезанието, което се проведе в няколко дисциплини, се включиха девет български атлети (представяне на българите).

Маринела Нинева

Най-силното бягане на 5000 метра в историята

Малко по-късно се проведе Диамантената лига в Осло, където се получи и най-силното на 5000 метра в цялата история на тази дисциплина. Хагос Гебреуит остана на крачка от световния рекорд, финиширайки за 12:36.73 мин. Той остана на секунда от световния рекорд на олимпийския шампион Джошуа Чептегей, който пък финишира едва девети.

Гебреуит подобри националния рекорд на Етиопия, който бе притежание на великия Кенениса Бекеле. Йомиф Кеджелча и Якоб Киплимо допълниха призовата тройка с изключително силни резултати от 12:38.95 и 12:40.96. Общо 13 атлети в състезанието успяха да слязат под 13-минутната бариера, за да оформят най-силното състезание на 5000 метра.

Български атлети в дългите бягания и на Европейското в Рим

В средата на месеца дойде ред и на Европейското първенство по лека атлетика на открито, което се проведе в Рим, Италия. Actualno.com отрази в детайли българското участие, което ще се запомни с няколко много силни класирания в скоковете. Бегачите на средни и дълги разстояния пък бяха представени от Милица Мирчева и Ясна Петрова, които участваха съответно на полумаратон и на 10 000 метра.

Мирчева, която пропусна голямата си цел - покриване на норматив за маратон за Олимпийските игри в Париж, се включи в надпреварата на полумаратон, но остана далеч от най-доброто си време. Тя продължава да се бори с контузия, която ѝ попречи да тренира пълноценно в последните месеци. Ясна Петрова също не успя да разгърне потенциала си на 10 000 метра, след като по-рано през годината разклати националния рекорд на Мирчева.

Ясна Петрова

Мартин Балабанов с осмо най-силно време на 800 метра

Един от водещите ни атлети на 800 метра - Мартин Балабанов, записа нов личен резултат от 1:48.41 мин. на състезание във Виена, Австрия. С това той даде осмо най-добро време във вечната ранглиста в дисциплината. Няколко дни по-късно обаче Балабанов не успя да спечели титлата на 800 метра, където бе изпреварен от Иван Иванов и Димитър Панделиев, който остана на 0,03 сек. от норматив за световно първенство за юноши и девойки.

Държавна титла за Мартин Балабанов на 1500 метра

Мартин Балабанов все пак спечели държавна титла на Националния шампионат във Велико Търново, но на 1500 метра, където финишира с лекота на първата позиция с резултат 3:55.55 мин. На втора и на трета позиция се наредиха Иван Иванов и Евгени Попов, които финишираха съответно с времена 3:58.49 и 3:58.98. При жените пък Лиляна Георгиева отново се пребори за първото място, а втора и трета останаха Милица Мирчева и Маринела Нинева.

Мартин Балабанов

Параатлетът Християн Стоянов - шампион на 5000 метра

В бягането на 5000 метра двама от фаворитите - Иво Балабанов и Стоян Владков, се отказаха. Параатлетът Християн Стоянов стана държавен шампион с време 14:45.47 мин. - с близо 15 секунди пред съотборника си Иван Андреев. Трети пък финишира Мирослав Спасов. Милица Мирчева спечели титлата при жените, следвана от Девора Аврамова и Маринела Нинева.

Христо Цветков - без рекорд, но с пета победа на Витоша 100

В края на месеца дойде и дългоочакваният ултрамаратон - "Обиколката на Витоша", който е с дължина от около 100 километра. Победител при скороходците очаквано стана Христо Цветков, който записа петата си победа и се доближи на една победа от рекордьора по победи Руско Кадиев. Ицо пак тича, както е известен Христо Цветков, обаче не успя да подобри миналогодишния си рекорд от 7 часа, 39 минути и 54 секунди, финиширайки с около 12 минути по-слабо време.

Христо Цветков

Общо шестима мъже успяха да слязат под 9 часа на Витоша 100, като призовата тройка бе допълнена от Димитър Шадура и Пламен Пенов, които финишираха през минута за около 8 часа и 5 минути.

3 жени слязоха под 9 часа на Обиколката на Витоша

При жените цели три състезателки успяха да подобрят рекорда и да слязат под 9 часа. Мария Николова финишира за 8 часа, 56 минути и 39 секунди. Без да подозира, зад Мария се заформи финална битка за второто място. Моника Филипова се прибра за 8 часа, 57 минути и 10 секунди - с 25 секунди пред третата Надежда Ангелова. Трите призьорки финишираха в рамките на само една минута.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": До Люлин и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес