Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вартоломей иска добри отношения с патриарх Даниил: Анализ на богослова Десислава Панайтова (ВИДЕО)

01 юли 2024, 19:30 часа
Реклама

Идването на патриарх Вартоломей означава, че той иска добри отношения с новия ни български патриарх Даниил. Това заяви в предаването "Студио Actualno" богословът д-р Десислава Панайотова.

Реклама

По думите ѝ главата на Цариградската патриаршия е засвидетелствал своите братски чувства пред новоизбрания български духовен водач. "Защо това е важно за новия ни патриарх Даниил, важно е, защото макар и малка, Българската православна църква, се открои като твърда и много последователна пред последните десетилетия. Така нейният глас се чува в православния свят", заяви д-р Панайотова. 

Тя определи новия български патриарх като "изключително достъпен". "Много хора да го мислят за затворен. В действителност неговата въздържаност и самоконтрол произлизат от неговия молитвен и монашески живот. Когато обаче заговориш с него, намираш отклик, пълно разбиране, изключително адекватни съвети, наставление и напътствия без много думи", характеризира патриарх Даниил д-р Панайотова.

Тя каза също така, че според нея в Светия Синод няма разделение заради близките гласове на втори тур за Даниил и Григорий. "Мнозина се подхлъзват по цифрите, търсейки разделението. Аз лично възприемам, че тримата кандидати за патриарх - Гавриил Ловчански, Даниил Видински и Григорий Врачански - много си приличаха по своето изповедничество и доказан монашески живот. В този смисъл ние имахме много близки кандидатури. На това аз отдавам близкия резултат в гласовете", изрази мнение Десислава Панайотова.

Накъде поема Българската православна църква след избора на нов духовен водач - целия разговор гледайте във видеото.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес