Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Турция стана страшно: Хората в Кайсери палят сирийски магазини наред (ВИДЕО)

01 юли 2024, 13:20 часа

В турския град Кайсери стана наистина страшно. Хората се разгневиха и започнаха да палят наред сирийските магазини, става ясно кадри в социалните мрежи.

Реклама

Какво ги разгневи?

Причината за гнева на хората е сексуално насилие над 7 -годишно момиче.  Става въпрос за 26-годишен сирийски гражданин, който малтретирал сексуално дъщерята на чичо си в тоалетната на пазара. По-късно губернаторството на Кайсери обяви, че сириецът бил задържан, а детето взето под закрила, пише Анадолската агенция. ОЩЕ: "Първо го неутрализираха и после го биха": Атака с пистолет в Истанбул завърши зле за нападателя (ВИДЕО)

 

Турците побесняха

Видно от кадрите в социалните мрежи случаят подпали искрата в града и хората буквално започнаха да палят и чупят наред. Полицията, която залавя заподозрения за посегателството над детето, едва го измъква от бясната тълпа. 

Докато органите на реда задържали и измъквали насилника, многолюдна група преобърнала колите и подпалила работни места на чужди граждани, пише турската медия Sozcu, без да уточнява националността на тези граждани. В социалните мрежи се твърди, че става въпрос за сирийските магазини в населеното място. По време на събитията, разиграли се в града, са ранени 14 полицаи и 1 пожарникар, допълва Анадолската агенция.

Мерките на властите - цензура

Новините по темата са оскъдни, тъй като съдът в Кайсери е издал заповед, с която се забраняват информацията и изображенията, свързани с детето. Целта е да се защити здравето на жертвата и семейството и да се предотвратят "социалните събития, които се увеличават след инцидента". В социалните мрежи обаче недоволството е голямо, като дори редица постове твърдят, че „Турция не е бежански лагер“.

Припомняме, че само преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази готовност за възстановяване на дипломатическите отношения между Турция и Сирия, като дори нарече сирийците братя. ОЩЕ: Ердоган: Турция няма да се меси във вътрешните работи на Сирия

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес