Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение заради Кайсери: Турски камиони бяха замеряни с камъни в Сирия (ВИДЕО)

01 юли 2024, 17:23 часа
Реклама

Случаят със сексуално насилие над дете, който разбуни духовете в турския град Кайсери, доведе до напрежение между гражданите на Сирия и Турция, става ясно от публикация в турския вестник Gunboyu. 

Реклама

Случаят в Кайсери

Припомняме, че сирийски гражданин тормози сексуално 7-годишно дете в тоалетната на пазара в Кайсери. Случаят предизвика гнева на турските граждани и масови безредици в града. Те палиха и чупиха наред сирийски магазини. Съдът в Кайсери дори наложи цензура, забранявайки да се пише за случая, заради напрежението в обществото.

Макар и новините по темата да бяха оскъдни, в социалните мрежи се появиха редица видеоклипове, в които се виждаше погрома в Кайсери. 

Именно в мрежата нараства и недоволството срещу сирийците на територията на Турция, като много потребители отбелязваха, че страната им "не е бежански лагер". ОЩЕ: В Турция стана страшно: Хората в Кайсери палят сирийски магазини наред (ВИДЕО)

Напрежението в Сирия

Отзвукът от инцидента и последвалия гняв на хората рефлектира върху отношението на гражданите на Сирия към турците, живеещи в там. Те бяха бяха бити от обществеността, а турските знамена - свалени.

Освен това в град Ал-Баб сирийци спираха турски камиони и ги замерваха с камъни. В социалните мрежи се появиха и кадри с подпалени камиони. 

Напрежение между Турция и Сирия?

Случаят изглежда нажежава обстановката между двете съседни държави. Той идва на фона на скорошните заявки на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че иска да подновява дипломатическите отношения със Сирия, като дори той нарече сирийците братя. ОЩЕ: Ердоган: Турция няма да се меси във вътрешните работи на Сирия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес