Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е Теменужка Петкова - кандидатът на ГЕРБ за министър на икономиката и индустрията?

01 юли 2024, 11:04 часа

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова е номинацията на ГЕРБ-СДС за министър на икономиката индустрията в проектоправителството с първия мандат, ръководено от Росен Желязков.

Реклама

Още: Росен Желязков е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Ето какъв кабинет предложи

Визитка

Теменужка Петкова беше министър на енергетиката в кабинета „Борисов II“ (2014 – 2017) и в правителството „Борисов III“ (2017 – 2021). Тя бе част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС заедно с Деница Сачева и Рая Назарян, който се опита да осъществи ротацията по време на правителството "Денков-Габриел" и който преговаряше с ДПС и ИТН за кабинет с първия мандат сега (останалите формации отказаха).

Петкова завършва магистратура в специалността „Счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор“ в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

Снимка: БГНЕС

Още: Кой кой е в предложения от ГЕРБ кабинет "Желязков"?

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол“. След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност“ в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В периода 2010 г. – 2013 г. е директор на АДФИ.

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета „Близнашки“ (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите „Данъчна политика“ и „Вътрешен контрол“ в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Сагата с "Турски поток"

Името на Петкова е свързано и с мистериозно изчезналата пътна карта за "Турски поток", подписана с Руската федерация преди години и свързана с изграждането на газопровод, който заобикаля Украйна. Преди изборите групата BG Elves извади на показ документа, в който подробно се описва как тогавашният кабинет на Борисов е нарушил редица правила, за да помогне на режима на Владимир Путин. Твърдеше се, че правителството тогава е пренебрегнало печалби за държавата, за да се осъществи проектът.

Още: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

Кои са останалите имена в кабинета "Желязков" - вижте тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес