Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализатори: Няма изненади в така предложения кабинет от ГЕРБ

01 юли 2024, 18:45 часа
Реклама

Няма изненади в така предложения кабинет от ГЕРБ. Около това становище се обединиха в студиото на „Лице в лице“ по bTV политическите анализатори Любомир Стефанов, Георги Харизанов и Христо Панчугов.

Реклама

„Не виждам изненада при предложените министри – това са хора от първите две редици на ГЕРБ. Посланието е ясно. Борисов каза: „Ето ви експерти“. Те имат успешна политическа кариера зад гърба си. Да, като всички хора в политиката, имат и провали, защото съвършени хора практически няма“, коментира предложените от ГЕРБ министри Любомир Стефанов.

Още: Кой е Росен Желязков - кандидатът на ГЕРБ за министър-председател?

Според него Борисов ясно е заявил, че е готов да носи политическата отговорност за това правителство. В същото време обаче лидерът на ГЕРБ е показал, че има и приемственост с посочването на имена, които не са чисто партийни – като например Георги Гвоздейков и Калин Стоянов.

„Последните две години ситуацията беше ненормална. Нтали си спомняте през какви щуротии минахме?! Това сега е нещо нормално – лидерът на първата политическа сила в парламента отива при президента с излъчен от нея премиер, който му връща изпълнен мандата. Радвам се, че се върнахме към нормалните политически порядки“, каза Георги Харизанов.

Още: Илиян Василев: Правителството на Борисов ще е правителство на реванша

Той смята, че „тъпите идеи“ за експертно правителство за щастие не са се случили. Според него в предложеното правителство има ярки политически имена, които в също време са експерти в своята област. 

„Ние така и не определихме чия фигура е вътрешният министър Калин Стоянов. Но извън това – да, този кабинет сме го виждали и няма изненади. Това, което може би е изненадващо в известна степен, е желанието този кабинет да бъде опакован като такъв, който търси ясна подкрепа“, коментира Христо Панчугов.

Още: Трети мандат на ИТН с подкрепа на ГЕРБ обслужва само ДПС: Говори Емилия Милчева (ВИДЕО)

Той вижда два знака. Първо – Борисов не иска кабинет само с подкрепата на ДПС и той доброволно не би влязъл в такъв сценарии. Второ – вероятно той прави последен опит да включи ПП-ДБ в този разговор за редовно правителство. 

Още: Кабинет на ИТН с гласовете на ГЕРБ: Джема Грозданова за възможните ходове (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес