Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайска ракета се разби след случайно изстрелване по време на тест (ВИДЕО)

01 юли 2024, 10:01 часа

Китайска ракета се разби, след като беше случайно изстреляна по време на наземен тест в неделя (30.06), се казва в изявление на компанията Space Pioneer, чиято собственост е ракетата. Няма пострадали в резултат, тъй като хората в района са били евакуирани преди теста на ракетата.

Реклама

Инцидентът става, когато първата степен на ракетата Tianlong-3 се отделя от стартовата площадка по време на тест поради структурна повреда. Приземява се в хълмист район на град Гонги в централен Китай.

„Поради структурна повреда на връзката между корпуса на ракетата и тестовата платформа, първата степен на ракетата беше отделена от стартовата площадка“, казват от Space Pioneer, известна още като Beijing Tianbing Technology, цитирано от CNN. „След излитането бордовият компютър автоматично се изключи и ракетата падна в планините на 1,5 километра (0,9 мили) югозападно от тестовата платформа. Тялото на ракетата падна в планината и се разпадна.“

Още: Расте броят на загиналите при взрива в Измир, има арестуван (ВИДЕО)

Компанията Space Pioneer

Space Pioneer, водеща компания в областта на търговските ракети, е специализирана в ракети с течно гориво.

През април 2023 г. тя изстреля успешно своята ракета Tianlong-2, превръщайки компанията в първия китайски оператор за комерсиално изстрелване, изпратил ракета-носител с течност в космоса и успешно навлязъл в орбита.

Още: Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Tianlong-3, ракетата, която се разби в неделя, е голяма ракета носител на течност. Тя е направена, за да помогне за изграждането на сателитна интернет мрежа на Китай. Производителността на продукта на ракетата е сравнима с тази на Falcon 9 на SpaceX, според Space Pioneer, добавяйки, че тя ще може да изстрелва ракетата над 30 пъти годишно след първи успешен полет.

Инцидентът идва само дни след като китайският лунен модул Chang'e-6 се завърна на Земята от Космоса, където събра първите проби от обратната страна на Луната.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес