Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" ще строи газопровод за Южна Корея през Северна Корея

15 юни 2018, 16:25 часа
Реклама

"Газпром" възобнови преговорите с Южна Корея за строителство на газопровод през Северна Корея, заяви на пресконференция Виталий Маркелов от газовия гигант, цитиран от ТАСС. „Днес политическата ситуация е доста по-различна и южнокорейската страна се обърна към „Газпром“ за възобновяване на проекта. По този въпрос се е състояла поредица от срещи и тези преговори продължават.“

За това, че подобряването на ситуацията на Корейския полуостров ще позволи началото на строителството на газопровода от русия към Южна Корея заяви външният министър Кан Гьон Хва на енергийния форум в Сеул, предаде БГНЕС.

Идеята за изграждане на газова тръба от Русия през Северна Корея е още от преди десетина години. Заради сложната обстановка на Корейския полуостров обаче, проектът така и не се реализираше, припомня РИА Новости.

„Газпром и южнокорейската компания „Когас“ подписаха през септември 2011 година Пътна карта за изграждането. Общата дължина на газопровода е приблизително 1 100 километра, от тях 700 са през територията на Северна Корея. „Когас“ оцени, че строителството ще струва 2,5 млрд. долара.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес