Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов руски фейк: Началникът на кабинета на Зеленски уж приел условията на Путин, за да има мир

04 юли 2024, 15:50 часа
Реклама

Нова руска фалшива новина с марка кремълска пропаганда - държавната информационна агенция "РИА Новости" така преиначи изказване на началника на президентския офис на Володимир Зеленски, че излезе, че той приема условията на диктатора Владимир Путин за край на войната в Украйна.

Още: Ермак прави това, което му казвам аз: Зеленски за критиките към началника на кабинета си (ВИДЕО)

Руската пропаганда и Андрий Ермак

Ръководителят на канцеларията на украинския лидер Андрий Ермак отговори с: "Не знам", когато агенция "Ройтерс" го попита как Украйна ще продължи да се бори, ако не приеме условията на Путин. Такава новина със заглавие "Украйна не е готова да прави териториални отстъпки и компромиси с Русия" публикува вчера кремълската пропагандна медия "РИА Новости".

Още: Зеленски не изключи участие на Путин на следващата мирна среща за Украйна

Всъщност отговорът на Ермак беше на съвсем друг въпрос. "Ройтерс" съобщава, че на въпроса как Украйна оценява, че Доналд Тръмп би се справил с войната, началникът на президентския офис на Зеленски е отговорил: "Честен отговор - не знам. Нека да видим".

Руският фейк, на който явно мнозина са се вързали или ще се вържат, беше развенчан от независимата разследваща руска медия The Insider.

Наскоро имаше подобен пример за фалшива новина, свързан с украинската първа дама: "Зеленска си купи Bugatti за 4,8 млн. долара": Кой се хвана на въдицата на руската пропаганда? (ВИДЕО).

Припомняме, че условията на Путин за мир в Украйна, т.е. за да спре агресивната си война, са да не остане "нито един украински войник" в незаконно окупираните от Русия Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Украинските власти повтарят, че няма да позволят териториални отстъпки в замяна на мир.

Любопитното в случая с новия руски фейк е, че само преди дни Ермак обяви как Украйна няма в никакъв случай да предаде свои земи на режима в Кремъл. Това изказване дойде след визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев - в качеството му на ротационен председател на Съвета на ЕС. Тогава Орбан предложи на Зеленски прекратяване на огъня, което би ускорило мирният процес. Украинският президент е отхвърлил предложението с аргументите, че това се случи и през 2014 г. - уж замразяване на конфликта в Донбас, но накрая избухване на пълномащабна война 8 години по-късно.

Още: Киев: Изслушваме съветите, но териториални отстъпки за Москва няма да има

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес