Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Климат и оцеляване - твърде късно ли е за мерките?

03 юли 2021, 15:09 часа • 4834 прочитания

Дори и най-скептичните сред нас вече не могат да отрекат, че климатичната криза е проблем на всеки.

През последните няколко дни дори умереният, благоденстващ тихоокеански северозапад на САЩ и Канада, както и градове в Сибир, регистрираха рекордно високи температури. Те са причинили стотици смъртни случаи, надвишаващи обичайния процент в САЩ и Канада; в Сибир топящата се вечна замръзналост уврежда сгради и инфраструктура. Това пише Никос Констандарас за „Катимерини“ в своя статия, представена от БГНЕС.

Учените са загрижени, че загубата на ледената шапка на Арктика може да бъде необратима. Тъй като тя се топи, тя отразява по-малко топлина и тъй като земята и водата продължават да се затоплят, това възпрепятства образуването на нови ледени шапки.

Човешкото безразсъдство ни е довело до точката, в която не знаем дали вече не е твърде късно за предотвратяване на най-лошото.

Маркус Рекс, ръководител на екип от 200 учени, изучавали региона през цялата минала година, отбеляза: „Само оценката през следващите години ще ни позволи да определим дали все още можем да спасим целогодишния арктически морски лед чрез силна защита на климата или дали вече не сме преминали през този важен момент в климатичната система."

С други думи, може да е твърде късно за мерките, приети от Парижкото споразумение.

Сега човешкият инстинкт за оцеляване изисква решения. Все повече правителства, организации и лица разбират необходимостта от опазване на околната среда и климата. От огромните суми пари, които ще отидат за подпомагане на икономиките заради пандемията (които дори преди изборите на Джо Байдън се оценяваше на 12 трилиона долара в световен мащаб), значителна част ще отиде за нови източници на енергия. Ще видим големи смущения във всички сектори на икономиката и обществото.

Както последствията от климатичната криза са работа на всеки, така и ние сме отговорни за избора си: от това колко всеки допринася за решението, до това как преценяваме правителствата, партиите и международните организации въз основа на техните идеи и действия по въпрос, който се отнася до оцеляването на нашия вид.

………………

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес