Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога ще приключи войната в Украйна? МВФ актуализира базовия и негативния сценарий

20 октомври 2024, 14:24 часа • 2890 прочитания

Международният валутен фонд актуализира прогнозата си за края на войната на Русия в Украйна.

Според оценката на МВФ войната ще продължи минимум до края на 2025 г. Това е пети преглед по Разширеното споразумение по Механизма за разширено финансиране на Украйна. „Според мненията на експертите (...) сега програмата предвижда постепенно приключване на войната през последното тримесечие на 2025 г. при основния сценарий и до средата на 2026 г. при негативния сценарий“, се казва в текста на меморандума.

В същото време експертите са уверени, че Украйна ще успее да запази основния икономически растеж. В предишната прогноза на МВФ от юни базовият сценарий предвиждаше стоп на войната в края на 2024 г., а негативният сценарий - в края на 2025 г.

Още: Кристалина Георгиева каза какъв подход очаква към МВФ от Тръмп и от Харис

Като цяло основният сценарий предполага, че въздействието на войната ще бъде концентрирано в районите с вече потисната икономическа активност. Въпреки това МВФ предупреждава, че по-продължителна война би означавала по-негативно въздействие върху икономическите резултати поради по-трайната несигурност, недостига на работна ръка, натиска върху вноса и динамиката на населението.

Икономическата прогноза на МВФ

През 2024 г. се предвижда реалният растеж на БВП на Украйна да бъде 3%. Икономиката ще се забави през четвъртото тримесечие поради увеличаване на недостига на енергия - причината е голямото търсене през отоплителния сезон и руските ракетни атаки по енергийната инфраструктура. Експертите оценяват, че дефицитът на енергия през зимата ще бъде 3-4 GW.

Инфлацията ще продължи да нараства и ще достигне 9% на годишна основа до декември.

Още: Въпреки войната: Украинската икономика расте с 4,5% през 2024 г.

През 2025 г. възстановяването на реалния БВП ще бъде по-бавно поради отрицателното въздействие на продължителната война, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г. Инфлацията ще се забави до 7,5% в края на 2025 година поради отслабването на натиска върху разходите.

Снимка: iStock

Актуализираният основен сценарий предвижда по-бавно възстановяване на производството след войната, което отразява бавното завръщане на мигрантите/бежанците. Това ще доведе до по-големи загуби на население в дългосрочен план. Като цяло актуализираният базов сценарий предвижда кумулативен спад на реалния БВП от 2 процентни пункта.

Съветът на МВФ наскоро приключи петия преглед на Механизма за разширено финансиране на Украйна, при който бяха отпуснати приблизително 1,1 млрд. долара за страната в подкрепа на нейния бюджет. По-рано през годината стана ясно, че Международният валутен фонд ще изпрати мисия в Руската федерация за първи път след пълномащабното нахлуване в Украйна.

Още: Украйна постигна сделка с МВФ за финансова помощ

"Войната на Русия в Украйна продължава да нанася все по-големи икономически, социални и хуманитарни щети. Нападенията срещу енергийната инфраструктура нанесоха сериозни икономически щети и загуби, а перспективите остават крайно несигурни. Очаква се войната да продължи и през следващата година, което ще породи натиск върху разходите и ще отвори допълнителни нужди от финансиране. В допълнение към по-дългата война няколко други неотдавнашни събития имат важни последици за програмата, подкрепяна от МВФ - на първо място, пакетът от данъчни мерки предстои да бъде приет от парламента, след което властите трябва да продължат да надграждат тези усилия с по-нататъшни широкообхватни мерки в подкрепа на фискалната устойчивост; на второ място, успешната размяна на еврооблигации през август е важно постижение за възстановяване на устойчивостта на дълга и осигуряване на облекчаване на дълга; накрая, уверението на Г-7 да предостави 50 млрд. щатски долара стабилно многогодишно финансиране на Украйна чрез инициативата „Извънредни заеми за ускоряване на приходите за Украйна“ (ERA) е от решаващо значение за посрещане на сега по-големите нужди от финансиране", гласи официалното съобщение на МВФ.

Още: МВФ предупреди: Световният публичен дълг може да нарасне до стотици трилиони

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес