Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи данни: Молдовците гласували против присъединяване към ЕС на референдума

21 октомври 2024, 00:10 часа • 930 прочитания

В неделя молдовците гласуваха против присъединяването на бившата съветска република към ЕС на референдум. Това става ясно от първите частични резултати, публикувани от избирателната комисия, предаде АФП.

Още: "Такова нагло купуване на избори не е имало": Русия дори не крие престъпленията си в Молдова

При преброени повече от 50 процента от гласовете 56,5 процента са казали „не“, а 43,5 процента - „да“. Референдумът се проведе по инициатива на проевропейския президент Мая Санду, която също се стреми да бъде преизбрана на първия тур на президентските избори в неделя, предаде БГНЕС. Допитването преминава при огромни притеснения, че Русия се е намесила сериозно в него, след като още преди вота стана ясно, че е отделила най-малко 100 милиона евро за купуване на гласове срещу сближаването на Кишинев с Брюксел.

Президентските избори

Първите резултати от президентските избори в Молдова, които се проведоха паралелно с референдума, дават лека преднина на действащия проевропейски президент Мая Санду.

След обработката на 50% от протоколите, Мая Санду има 35,56%, докато представителят на опозиционната Социална партия Александру Стояногло има 29,31 %. Това означава, че най-вероятно ще има втори тур.

Молдова на кръстопът

Изборите са тест за проевропейския завой на бившата съветска република под ръководството на сегашния президент Майа Санду, която се стреми към втори мандат в страната с 2,6 млн. души население.

Още: Молдова пред два важни избора - нов президент и референдум за ЕС

Полицията извърши стотици арести, след като разкри мащабна схема за купуване на гласове. Властите предупредиха тази седмица предупреди, че до една четвърт от подадените бюлетини може да бъдат повлияни от руски пари.

„Страната ни се намира на кръстопът. Група крадци се опитват да измамят хората, обещават им пари, дават им фалшива информация“, заяви министър-председателят Дорин Речан, като призова молдовците „да бъдат бдителни“.

Санду, който през 2020 г. победи подкрепян от Москва кандидат, прекъсна връзките на страната с Москва и подаде молба за присъединяване на Молдова към ЕС след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Опасенията за руска намеса са все по-силни

Милиони долари от Русия за корумпиране на гласоподаватели са били вкарани в страната от хора, свързани с Илан Шор, избягал бизнесмен и бивш политик, съобщи полицията по-рано този месец.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот срещу членство в ЕС

„Русия работи усилено. Никога досега не са влагали толкова много пари“, заяви румънският историк Арманд Госу, който е специалист по Русия и бившето съветско пространство.

Освен купуването на гласове е установено, че стотици млади хора са били обучавани в Русия и на Балканите да създават „масови безредици“ в Молдова, включително в тактики за провокиране на органите на реда.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес