Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич благодари на Путин за руския газ и обеща Белград да не санкционира Москва

20 октомври 2024, 17:47 часа • 1651 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич разговаря на 20 октомври с руския диктатор Владимир Путин и му благодари, че „е осигурил достатъчни количества газ за Република Сърбия през тази зима“.

Западната ни съседка посрещна руската инвазия в Украйна напълно зависима от руския газ. Междувременно, по примера на много страни от Европейския съюз, Сърбия започна да работи за намирането на други източници. Въпреки призивите на ЕС обаче, чиято кандидатка за членство е Сърбия, тя отказва да наложи санкции на Русия, а представителите на властите в Белград поддържат връзки с Кремъл.

Снимка: Getty Images

Първи разговор от 2,5 години: Белград няма да санкционира Москва

Вучич обяви в профила си в Instagram, че не е разговарял с Путин от „почти две години и половина“ и че на 20 октомври са имали „добър, открит, дълъг и смислен разговор“. „Изразих надежда, както и преди две години и половина, че Сърбия няма да наложи санкции на Руската федерация“, каза той.

С издирвания от съда в Хага диктатор Путин са обсъдили двустранни икономически и политически въпроси, съобщи радио "Свободна Европа".

Поводът за разговора беше отбелязването на 80-годишнината от освобождението на Белград. На 20 октомври 1944 г. югославските партизани и съветската Червена армия освобождават града от германската окупация през Втората световна война. Оттогава тази дата се чества като Ден на освобождението на Белград.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес