Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си операторът и режисьор Радослав Спасов

20 октомври 2024, 22:57 часа • 742 прочитания

На 20 октомври на 81-годишна възраст почина операторът и режисьор Радослав Спасов, съобщават негови близки и приятели в социалните мрежи. Той беше оператор на едни от най-известните български филми.

Поклонението пред Радослав Спасов ще бъде на 22 октомври (вторник) от 11:30 ч. в църквата "Св. Седмочисленици" в София. В същия ден е и поклонението пред режисьора Николай Волев, който почина през миналата седмица.

Кой е Радослав Спасов

Роден е в с. Остров, Оряховско. Завършва операторско майсторство във ВГИК, Москва.

Оператор е на над 20 игрални филма, повечето от които са сред най-добрите в българското кино: "Мъжки времена", "Вилна зона", "Лачените обувки на незнайния воин", "Авантаж", "Мера според мера", "А сега накъде". Съсценарист и оператор е на "Време разделно" - любимият филм на зрителите от формата на БНТ "Лачените обувки на българското кино" (2015). Работи с някои от най-големите български режисьори: Георги Дюлгеров, Едуард Захариев, Иван Андонов, Георги Стоянов, Киран Коларов, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков.

Дебютира като режисьор през 1993 г. с филма "Сирна неделя", пишат във Facebook страницата на кино "Одеон". Режисьор е и на "Откраднати очи“, за който получава наградата на публиката в официалната конкурсна програма "Толерантност" на Международния кинофестивал "Палич", Сърбия и Черна гора (2005). Негов е филмът за Леа Иванова "Пеещите обувки" (2016), както и "Живи комини" (2018).

Радослав Спасов беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към изкуството на киното през 2023 г.

"Човекът, който много, твърде много е вплетен във филмите, които съм направил, е Славчо, Радослав Спасов – операторът на повечето от тях.", пише за него Георги Дюлгеров в книгата си "Биография на моите филми".

Още: Музикантът Кирил Маричков почина при инцидент

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес