Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската армия се похвали с удар по руското летище "Липецк-2" и по голям военен завод (ВИДЕО)

20 октомври 2024, 15:05 часа • 2516 прочитания

През нощта на 20 октомври украинските отбранителни сили нанесоха удар по инфраструктурата на военното летище „Липецк-2“ в Липецка област на Русия, съобщи Генералният щаб на украинската армия след атаката с над 100 дрона по Руската федерация: Украйна засипа Русия с дронове - 110 свалени, незнайно колко са преминали (ВИДЕО).

Складове за боеприпаси и гориво

„По-специално, целта бяха складове за боеприпаси, складове за гориво и смазочни материали и авиационно оборудване. Известно е, че на летището са базирани самолети Су-34, Су-35 и МиГ-31“, съобщиха от генщаба на Украйна.

Какви са конкретните щети - тепърва ще се изчислява и ще се потвърждава от сателитни снимки и други източници. Руското военно министерство съобщи, че през нощта е свалило 18 дрона над Липецка област.

Появиха се видеокадри от атака в района на град Липецк. Губернаторът Игор Артамонов на няколко пъти публикува в канала си в Тelegram предупреждения да не се снимат и качват видеа и снимки онлайн. Той обобщи, че всички възникнали пожари "след падането на дронове на земята" са вече потушени. Нямало пострадали, имало паднали отломки в микрорайон "Сирски рудник".

Авиобазата в Липецк не за първи път е мишена на украински удари: Ново руско военно летище е в пламъци: Атака с дронове на Украйна в Липецк (ВИДЕО).

Атака срещу военния завод „Свердлов“

От генщаба на Украйна също така официално потвърдиха за успешно нанасяне на удар по завода „Свердлов“ в град Дзержинск в Нижегородска област на Руската федерация. Отбелязва се, че това предприятие произвежда химически вещества за артилерийски боеприпаси и високоексплозивни авиационни бомби. То е едно от най-големите в Русия, що се отнася до специализацията в тази дейност.

„Според наличната информация - на територията на завода са се съхранявали управляеми авиационни бомби“, допълват от Генералния щаб на украинската армия.

Според Главното разузнавателно управление на Украйна, цитирано от УНИАН, заводът произвежда авиационни бомби, по-специално КАБ, бойни глави за противотанкови управляеми ракети и бойни глави за ракетни системи за противовъздушна отбрана.

*Заглавната снимка е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес