Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори кмет на Владивосток, осъден за гигантска корупция, тръгна на война в Украйна

20 октомври 2024, 11:38 часа • 1291 прочитания

Още един бивш кмет на Владивосток, осъден на 15 години за корупция, отива да воюва в Украйна, вместо да лежи в затвора. Това съобщи руският ежедневник "Комерсант".

Става въпрос за Игор Пушкарев, който е осъден за корупция през 2019 година. Съдът постанови, че той е "премахвал пречки" за определени субекти да участват в общински конкурси за строителство на пътища срещу подкупи, отбелязва "Комерсант".

Пушкарев е кмет на Владивосток в периода 2008 - 2017 година. През 2019 година е осъден на 15 години затвор и глоба от 500 000 000 рубли за злоупотреба със служебно положение и вземане на 75 000 000 рубли подкупи за уреждане на строителни договори. През 2022 г. присъдата му беше удължена с 3 месеца за неправомерно поведение при обществени поръчки за автобуси.

Още: Нови обвинения за Тимур Иванов - бившата дясна ръка на Сергей Шойгу

След ареста си през 2017 г. бившият кмет написа писмо до издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, в което изрази своето "лично уважение към Путин", своето "вдъхновение от доверието, което Путин му гласува, когато го назначи на поста му" и дори твърди, че е "дал милиарди рубли от средствата на собственото му семейство за нуждите на града."

Преди това бившият кмет на Владивосток Олег Гуменюк (начело на града в периода 2019 - 2021 година), осъден на 12 години затвор за вземане на подкуп, отиде на война в Украйна, след като излежа само 1 година от присъдата си.

Още: Подкупите за руските военни растат ударно, желаещите да воюват за Путин - не

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес