Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

12 май 2024, 09:52 часа
Реклама

Експертите казват, че екстремната или бърза загуба на тегло може да бъде особено вредна за здравето на вашите кости.

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Поколения наред хората са били казвани, че трябва да изглеждат по определен начин и да тежат определено количество, за да бъдат приети и да бъдат смятани за „здрави“. Но знаем, че да си слаб не е показател за благополучие.

Това всъщност е основна тема за разговор, която бих казал в общността на затлъстяването сега какви са нежеланите последици от загубата на тегло?.

Защо децата са придирчиви към храната

Въпреки че плътността на костите не се говори много в ежедневния живот, тя е важна мярка за здравето. Костната плътност е колко минерално съдържание присъства в костта ви.

Ако имате по-висока костна плътност, това обикновено означава, че имате по-плътни – и в по-голямата си част по-здрави – кости, които са по-устойчиви на счупване. Ако имате по-тънка костна плътност, това означава, че нямате толкова добра структура и може да сте изложени на повишен риск от фрактури.

Плътността на костите ни достига пик около 25-годишна възраст и след това се надяваме да я поддържаме през по-голямата част от средата на живота си до около 50-годишна възраст. Защото след това започваме да го губим като част от менопаузата, започваме да го губим като част от стареенето.

Това е една от причините, поради които паданията за възрастни хора често са огромна работа, водеща до неща като фрактури на бедрената кост или други счупени кости. Вашата костна плътност се измерва чрез тест за костна плътност, който обикновено започва от 65-годишна възраст, въпреки че може да се препоръча по-рано на жени по време на менопаузата.

Искаме да се задържим на тази пикова костна плътност, искаме да я поддържаме толкова дълго, колкото можем, или поне да не правим нищо, което да влоши загубата й извън неща, които не можем да контролираме, като менопауза и стареене, например.

Един от начините да го загубим е чрез значителна загуба на тегло. Ето какво искат да знаете експертите:

Загубата на тегло може да навреди на костната плътност, но екстремната загуба на тегло и бързите диети са най-вредните.

Загубата на тегло може да намали плътността на костите както за хора с поднормено тегло, така и за хора с наднормено тегло, които губят значително количество тегло.

Изследванията показват, че загубата на костна плътност е по-малко разпространена и вредна при хора, които губят умерено тегло по здравословен начин - въпреки че някои експерти казват, че това все още се случва. Дори и да прилагаме по-здравословни подходи, все още има част от тази загуба на тегло, която не е мазнина. Част от тази загуба на тегло винаги ще бъде мускулна и, особено в случай на жени в менопауза.

Екстремните диети и бързата загуба на тегло представляват значителна заплаха за костната ви плътност.

Бързата загуба на тегло, силното ограничаване на калориите или създаването на друг значителен енергиен дефицит, като например прекомерни упражнения, за да компенсирате това, което някой яде, потенциално ще имат отрицателно въздействие върху костната плътност.

Струва си да се отбележи, че екстремната загуба на тегло от неправилно хранене или медицинска процедура, като стомашен байпас, също може да има отрицателно въздействие върху костната плътност.

Ако планирате да отслабнете, важно е също да спортувате и да се храните балансирано.

Силовите тренировки и правилното хранене могат да ви помогнат да поддържате плътността на костите, докато отслабвате.

Можем да кажем с увереност, че когато включим упражнения в процеса на отслабване, особено упражнения за съпротивление в края на отслабването като имаме това упражнение в картината по време на този процес, ще загубим по-малко мускули и по-малко кости, отколкото ако просто ограничим приема на калории или просто отслабнем, като намалим яденето.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Тренировките за съпротива включват лицеви опори, напади, клякания, вдигане на тежести - всичко, което включва вашите мускули да работят срещу съпротивление дърпате нещо, бутате се нагоре, дърпате се надолу. Всичко, което има такова качество.

Това, което ядете, също може да ви помогне да поддържате плътността на костите.

Храненето е много важно за здравето на костите, така че приемът на храна е важен, но също и осигуряването на адекватен прием на калций, витамин D и протеини.

Обикновено смятаме, че „здравословната загуба на тегло“ или устойчивата загуба на тегло е в размер на около половин килограм до един килограм на седмица. Така че за някой, който участва в програма за отслабване, това е доста добра цел; това означава, че ще загубите тегло, което можете да задържите.

Неустойчивата загуба на тегло – загуба и наддаване на тегло отново и отново – има тенденция да натоварва тялото.

Загубата на тегло за някой на 70 или 80 години може да няма същите ползи за здравето, както за някой в по-ранен етап от живота. Така че всички тези съобщения за диетична култура за отслабване, независимо от възрастта ви, не са напълно справедливи.

През цялото време казвам на хората, че числото на кантара си е число на кантара. Това не е резултат за това как се справяте или има нещо общо с вашата стойност. И също така не отразява непременно здравето. Това е просто число в скала.

По-важно е да мислите как живеете живота си. Спортувате ли редовно? Храните ли се на диета, съставена от плодове, зеленчуци, постни протеини, здравословни мазнини и пълнозърнести храни?

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес