Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате печивата ви да са перфектни, разберете коя съставка трябва да използвате – СОДА или БАКПУЛВЕР!

11 октомври 2021, 12:53 часа
Реклама

Печивата са едни от най-капризните блюда. Не всяка домакиня се заема с това да приготви баница, тутманик или друг сладкиш, за който сме в очакване да се получи мек и пухкав. Има си, разбира се, тънкости и специфики, които ако не знаем, няма как дори да се доближим до този краен резултат.

Как и кога трябва да използваме сода и бакпулвер?

Много е важно количеството на тези две сухи съставки да бъде правилно премерено. В противен случай няма да ни бухне достатъчно тестеното изделие. Някои домакини са прецизни в количествата, но не гасят правилно содата, когато я добавят към останалите съставки. Напоследък обаче все по-модерно стана използването на бакпулвер. Защо е така, тепърва предстои да разберете.

Знаете, че преди години нашите баби не са имали възможност да избират. Те са се възползвали най-вече от свойствата на газираната сода, смесена с малко оцет. Техните баници и тутманици не са били нищо друго, освен шедьоври, от които нямаме търпение да вкусим.

Случаите, в които НЕ трябва да използвате сода

Както ви обещахме, ще ви издадем един трик, който ще ви бъде много полезен във времето. Самата сода е добре да се гаси в сухи продукти, а оцетът да се добавя към течните. Когато го правите, имайте предвид, че тестото трябва да се изпече веднага, иначе не ще бухне до степен, която искате.

При бакпулвера нещата изглеждат по един малко по-различен начин. Там няма нужда да разтваряме в оцет, мляко или лимонов сок. Пекарният прах значително улеснява живота на домакините.

Всъщност бакпулверът е сода, комбинирана с брашно и лимонена киселина. Неговото предимство е, че не се налага да преминаваме през гасене, а директно го добавяме към сместа, която сме забъркали.

Тук обаче ще издадем нещо много любопитно, а то е, че когато готвите медено тесто, не бива да добавяте бакпулвер, а единствено сода. Във всички останали случаи двете съставки са взаимнозаменяеми.

Сега вече можете да сте напълно спокойни, когато правите сладкиши и да добавяте към тях точно онази суха съставка, която ви се намира под ръка. Ако не ви се губи време в гасене на содата, възползвайте се от свойствата на бакпулвера.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес