Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мутафчийски: Вървим нагоре, има връзка между увеличението на болните и разходките преди седмица

16 април 2020, 08:09 часа • 14498 прочитания

783 вече са потвърдено болните от коронавирус, като от новите случаи за денонощието - 48, 25 са постъпили в болница, като в болници са общо 281. Има 9 нови случаи на болни медици, като 2 са от "Пирогов" и 2 от "Спешна помощ". 122 са излекуваните, т.е. още 17 нови. Това гласи статистиката, представена от началника на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Вървим нагоре, графиката се отклонява доста стръмно нагоре, предупреди Мутафчийски. Той добави, че един от резултатите е неспазването на мерките за социална дистанция отпреди седмица. Много е рано да говорим за удължаване на извънредното положение, продължи Мутафчийски, който подчерта - охлабване на мерки трябва да е свързано с наличието на възможностите в медицинските заведения за реанимационно лечение. Другата мярка е да има данни за снижаване на епидемията, не ръст. И повтори как в Европа има охлабване на мерки, които в България не са въвеждани - например за работа на определени магазини. "При нас режимът беше доста либерален и е", каза Мутафчийски. Той каза и следното: "WizzAir ще бъдат уведомени, че няма да могат да извършват полети Варна - Лондон".

"Апелираме софиянци да не пътуват в страната. Вчера като го обявихме, цяла София тръгна да се изнася, но това нещо няма да се съсредоточи", предупреди генералът.

Има още един починал, с което жертвите на коронавируса стават вече 37. Починалият е имал артериална хипертония.

Попитан на какъв принцип ще се прави масовото тестване на населението в България, началникът на Кризисния щаб не даде допълнителни подробности. Той повтори, че тестове ще се правят по епидемиологични критерии и целеви групи, специално за село Паничерево, където за празниците се чакало да се върнат 100 души от Великобритания.

Що се отнася до "Филиповци" и "Факултета", от РЗИ казаха, че контактните лица на потвърдено болните 7 души са повече от казаните първоначално. Оказа се обаче, че вече потвърдено болните в двата квартала с бързи тестове са 20 - "в 10 социално-битови огнища", а от РЗИ казаха числото "200" за контактни лица от първи ред.

"Ефектът (на хлорокина) не е вълшебен. Най-сигурното нещо е физическото дистанциране", подчерта Мутафчийски. Двамата болни шофьори от градския транспорт в София били заразени преди десетина дни, по думите му.

Остава идеята за възобновяване на ваксинациите за децата, увери националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Най-вероятно вирусът е от естествен произход. Ако има някаква доказана версия, тя със сигурност ще се оповести. Аз не мога да взема отношение", заяви Мутафчийски по темата дали коронавирусът е естествен или не.

Още: "Черни рекорди по заболеваемост и смърт в САЩ и Русия, обаче Тръмп е оптимист"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес