Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелеви сарми с гъби и ориз - уникален кулинарен сюрприз

04 януари 2024, 17:00 часа

Ястието „Зелеви сарми с гъби и ориз“ има дълга история и е една от класическите рецепти. Това ястие съчетава прости, достъпни съставки като ориз, гъби и зеле, за да създаде богат, плътен вкус.

Това ястие се основава на идеята за използване на зелеви листа като обвивка за ориз с гъби. Зелевите листа се избират едри и цели и след това леко се сваряват, за да станат меки и еластични. След това всеки зелев лист се пълни с ориз, сварен с гъби. Пълнежът може да се приготви по различни начини, включително пържене или задушаване на гъби с добавяне на подправки и билки.

След като плънката се сложи върху зелевите листа, внимателно се навиват на стегнати рула. След това ролцата се запържват в тиган до златисто кафяво или се пекат във фурната до готовност. Готовите рула се сервират горещи, често със сос или заквасена сметана, което придава допълнителен вкус и аромат.

Ястието " Зелеви сарми с гъби и ориз " е вкусно и питателно. Гъбите и оризът имат много полезни свойства, а зелето е източник на витамини и минерали. Това ястие е чудесно за вегетарианци и любители на леки и здравословни ястия.

Историята на това ястие се връща в далечното минало, когато селяни използваха наличните съставки, за да създадат питателни и вкусни ястия. То продължава да бъде популярен и търсен и днес, а рецептите му се предават от поколение на поколение.

Как да приготвим новогодишните зелеви сарми?

Рецепта на зелеви сарми с гъби и ориз

Съставки:

  • кисело зеле - 1 зелка
  • сушени манатарки - 1 кг
  • лук лук - 1 бр
  • късозърнест ориз - 1 кг
  • Слънчогледово олио - 100 мл

Приготвяне:

Измийте добре ориза, накиснете гъбите в топла вода.

Да подготвим зелето. Това зеле има много голям лист. Отрязва се жилата и се разделя на четири части.

Гъбите се изцеждат и прекарват през месомелачка.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио до златисто кафяво, добавя се доматеното пюре и се запържва още една минута, сега се добавя чаена лъжичка червен пипер, бързо се разбърква и се сваля от огъня.

Смесете ориза, гъбите и го сложете в тигана. Добавете подправки (стандартен комплект и може подправка за гъби).

Не се навиват  стегнато - оризът трябва да се вари и набъбва.

Сложете ги в подходяща тенджера. Напълнете я с вода и малко слънчогледово масло. Слагаме я на огън. Сармите се готвят около 50 минути от момента на завирането им. Но тези са от кисело зеле, така че от момента на завиране 45-50 минути. Много е вкусно да залеете зелевите сърми с бульон.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес