Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съставката, която ще промени завинаги вкуса на лютеницата

04 септември 2023, 14:19 часа
Реклама

Ако това лято сте решили да се отдадете на едно от най-сложните домакински начинания, според някои, а именно приготвянето на домашна лютеница, то тази статия ще ви е много полезна.

Истината е, че направата на лютеница съвсем не е толкова трудоемко, колкото се говори. Дори бихме казали, че с правилната техника и добра организация можете да превърнете готвенето на зимнината в забавление.

Ако около вас има малки деца или други помощници, не пропускайте възможността да ги привлечете на своя страна и да се възползвате от ентусиазма им да участват и те. Не само, че ще ви е по-леко, но и няма да скучаете, докато се запасявате с вкусна лютеница за студените дни.

Още: Плодът, който ще направи лютеницата два пъти по-вкусна

Тази зимнина може да се получи несравнима, стига да знаете как правилно да я приготвите. Ако сте решили за пръв път да експериментирате с набавените от вас зеленчуци, добре е да плагиатствате трикове и хитрини. Има няколко съставки, способни да обогатят вкуса на лютеницата, правейки го по-плътен, наситен и открояващ се.

В днешната статия ще споделим с вас чудна рецепта, за която ви гарантираме, че ще се хареса от цялото ви семейство.

Как се приготвя най-вкусната лютеница, която някога сте опитвали?

Ще започнем с продуктите, които трябва да имате пред себе си. Ако сте успели да си набавите домашни такива, поздравяваме ви. С няколко стъпки сте пред останалите.

Още: Тези 3 подправки за домашна лютеница я правят УНИКАЛНА

Ето го и списъка, към който трябва да се придържате:

  • чушки - 2 червени пиперки
  • домати - 500 г
  • лук - 250 г кромид
  • оцет - 6 с.л. винен
  • кафява захар - 200 г или бяла
  • сол - 1 ч.л.
  • зелен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • горчица - 1 с.л.
  • карамфил - 1 щипка смлян
  • червен пипер - 1/4 ч.л.

Начин на приготвяне:

Истината е, че ако баба ви попадне на тази рецепта, ще е много изненадана, тъй като много от подправките не са били ползвани в миналото. С тях обаче ще си гарантирате запомнящ се вкус и затова нашият съвет е да не ги изключвате, колкото и предубедени да са по-възрастните и опитни домакини.

Още: Пригответе си най-вкусната домашна лютеница – по стара българска рецепта

Чушките се почистват много добре, а след това се режат на дребни парчета. Към доматите също се подхожда с внимание – тях трябва да бланширате, а след това да обелите и нарежете на ситно.

Идва ред на лука, който се почиства от обелките и се реже на малки парчета.

В тенджера се сипват оцет, захар, подправките и горчицата. Когато заврат, добавете зеленчуците. Процесът по готвене отнема 40 минути или повече, в зависимост от това колко бързо се сгъстява зеленчуковата смес. Бърка се непрекъснато, за да не загори.

Готовата лютеница се сипва в бурканчета и се затваря. Препоръчително е да стерилизирате за няколко минути.

Задължително пробвайте тази рецепта. Получава се много вкусна.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес