Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ретро мусака от 70-те: Картофи, ориз и домати

21 май 2024, 10:10 часа
Реклама

Много хора са израснали през 70-те и 80-те години на миналия век. И колкото и да са полюсни чувствата по отношение на соца, повечето пазят страхотни спомени от едно безгрижно детство, комбинирано с вкусните гозби на баба! Днес ще ви представим една ретро постна мусака.

Необходими продукти:

1 кг картофи

Още: Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба

½ ч.ч ориз

6-7 домата

1-2 глави лук

3 яйца

Още: Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

1 ч.ч. кисело мляко

4 с.л. брашно

50-60 грама кашкавал

Олио

Магданоз

Черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Обелените картофи се нарязват на филийки и се сваряват леко в тенджера. Ситно нарязаният лук се задушава в дълбок тиган и към него се прибавя оризът. Когато оризът придобие „стъклен вид“, се прибавят 1-2 домата, нарязани на дребно и малко вода. Щом оризът попие, съдът се маха от котлона.

Останалите 4-5 домата се нарязват на филийки. Половината от тях се нареждат на дъното на намазнена тавичка. Върху тях се нареждат половината от картофите и се разстила оризовата смес. Над нея се нареждат последователно домати и картофи. Ястието се залива със смес от половината яйца и половината мляко, разбито с малко сол и пипер, след което се пече до зачервяване.

Брашното се запържва в малко мазнина, след това се добавят яйцата и останалото мляко, за да се получи гъст бешамел, който се изсипва върху почти готовото ястие. Отгоре се настъргва кашкавал докато стане апетитна коричка.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес