Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепти за най-вкусни палачинки

09 януари 2022, 14:03 часа

Видовете палачинки и начините за тяхното приготвяне са наистина неизброими. Ето няколко особено вкусни рецепти за това лесно и бързо ястие.

1. Бананови палачинки

В купа намачкайте два банана с помощта на вилица, добавете две яйца, захар и разбъркайте добре. Прибавете пшенично брашно (по една супена лъжица с връх на предвидена палачинка), като разбърквате, за да избегнете бучки. Накрая добавете мляко и бъркайте, докато се получи равномерна, хомогенна маса.

Поставете с черпак тесто в центъра на тиган с незалепващо покритие - бавно, тестото да не се разстила твърде много (можете да го оформите с помощта на лъжица, ако предпочитате). Оставете тестото да стане леко кафяво и с шпатула го обърнете, за да покафенее и от другата страна.

Сервира се с разтопен шоколад; може с пържен бекон и яйца, което е отличен избор за закуска! 

Следват идеи за рецепти предимно на пълнежа – иначе тестената основа е от класически тип.

2. Обикновени палачинки с кайма

Това е класическа рецепта за пълнеж от кайма, която много хора харесват.

Тайната тук се състои в това, да подправите добре месото, за да придаде на палачинката неустоим вкус. Иначе казано – наблегнете на подправките, като ги подберете внимателно и съчетаете ароматите им!

3. Палачинки с едро скълцано говеждо месо и извара

Ако искате да подсилите още повече аромата във и без това вкусната палачинка, добавете извара към плънката от едро скълцаното говеждо запържено или печено месо – така то ще стане още по-сочно.

4. Палачинки с телешко месо и грах

Даже и да не сте специалисти-кулинари, вероятно знаете, че грахът върви много добре с телешко месо. По-добре обаче месото да не е кайма, а скълцано – нито едро, нито прекалено ситно; така да се каже, средно скълцано телешко. Ето, че комай изобретихме нов термин в кулинарията - „средно скълцано месо“. Едро скълцано сме чували, ситно скълцано – също, ама „средно скълцано“ май се получи прекалено оригинално. Нищо де, нали е ясно за какво става дума? Веселба да става...

Месото се запържва (може и печено на фурна или скара). След като към „средно скълцаното“ печено или пържено месо добавите грах, ще получите великолепна плънка за много вкусна солена палачинка, на която да се насладите за обяд. 

 4. Палачинки с кайма, палмови сърца и маслини

Да се поглезим с малко екзотика!

Пълнежът на тази солена палачинка е много вкусен и включва кайма, палмово сърце (палмито), лук, чесън, домати и черни маслини.

Палмово сърце или „палмито“ се получава от сърцевината на някои видове южноамерикански палми. Понеже този кулинарен продукт вече навлезе и в Европа, а нали и ние, божкем, сме европейци – да се надяваме, че може да се намери в някои специализирани магазини.

Не е необходимо да добавяте сол, защото маслините са си солени. Поставете резен моцарела (иначе казано, безвкусно меко сирене) върху всяка палачинка, за да стане още по-вкусна. Не, не се стремим да оригиналничим, такава е рецептата: който е ял обикновената масова моцарела, знае, че е рядко безвкусна и мека – но пък казват, че с нея палачинката ще стане по-вкусна. Какви ли щуротии не измислят бразилските готвачи, нали са на другия край на света...

Ах, да не забравим, че самата рецепта е бразилска – екзотика, та дрънка. Ядем палачинки, а пред очите ни карнавалът в Рио де Жанейро! Само по време на храненето да не си представяме полуголите разгорещени танцуващи бразилки, че има да отнесем сто кила бой по гърба, докато преглътнем преседналия залък... М-да, важното е да помним: здравословното хранене изисква бавно и старателно сдъвкване на храната!

5. Богати палачинки

Тази рецепта заслужава названието си със своите многобройни съставки на плънката. А тя включва телешка кайма, лук, варено яйце, сол, чесън, черен пипер, маслини, магданоз и зехтин.

Иначе, тестото какво: като тесто за палачинки...

6. Палачинки с пилешки бьоф „Строганов“

Предложението за тестото на тези палачинки е без глутен, което го прави добра идея за тези, които са на диета. Иначе в самото тесто са включени: безглутеново брашно, вода, зехтин, ленено семе, чесън, лук, нахут, сол.

Пълнежът е божественият пилешки бьоф „Строганов“ - нищо, че „бьоф“ на френски означава, всъщност, „говеждо“. Но някак е странно да се каже „пилешко говеждо“, нали? Нищо, ще се направим на ни бьоф яли, ни бьоф мирисали – и ще мислим, че „пилешки бьоф“ е пилешко, нарязано на ивици (както си е, впрочем, в нашата рецепта). Почти се доближаваме наистина до „Бьоф Строганов“ - и там мръвките са нарязани на ивици! Бедни ми граф Строганов, ако знаеше какви ги вършат, маскирани зад благородното ти име...

7. Палачинки с пилешко и спанак

Пиле и спанак са вкусна комбинация за пълнеж на палачинки. Плънката по принцип включва зехтин, лук, пилешко месо, домашни подправки по избор и спанак.

В тестото има яйце, смляно кашу или бадеми, брашно от нахут (може и обикновено пшенично), зехтин и сол. Да не забравим водата или млякото, разбира се! 

 

---

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес