Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мариновани броколи: Вкусно и здравословно допълнение към всяко ястие

15 октомври 2024, 15:42 часа

Да, броколите също могат да се мариноват и имат фантастичен вкус. Както при приготвянето на всяка туршия, и в този случай необходимите съставки са много малко.

Още: Сезонна рецепта: Хрупкав карфиол с мед и чесън

Това е лесна рецепта, която фантастично се комбинира с различни ястия, особено топли зимни рецепти. По-долу са стъпките, които трябва да следвате, за да направите мариновани броколи.

Необходими съставки:

  • 1 кг броколи
  • 1-2 супени лъжици сол (количество по желание)
  • ½ чаша оцет
  • 2-3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Като начало разделете броколите на малки, но не много малки клонки. Нарежете стеблото на филийки с дебелина около 1 см.

Добавете 5 чаени чаши вода в тенджера, добавете сол и оцет и ги оставете да заврат заедно. Междувременно оставете настрана купа с много студена вода. Щом водата започне да ври, добавете броколите и ги оставете да врат 6-7 минути. След това изключете котлона и веднага прехвърлете броколите в купата със студена вода, за да спрете моментално процеса на варене.

Оставете водата, в която сте варили броколите, да изстине, тъй като с нея ще напълните бурканите с мариновани броколи. 10 минути след като сложите броколите в студената вода, ги отцедете добре и ги сложете или в голям стерилизиран буркан, ако имате такъв, или в малки стерилизирани бурканчета. След като изстине водата от туршията в тенджерата, я налейте в бурканите, в които сте наредили равномерно броколите, като същевременно ги поръсите със зехтин.

Още: Как да си приготвим здравословен зехтин у дома

Ако предпочитате за повече вкус, можете да добавите малко люта чушка в бурканите, но зависи от вашето желание. Напълнете бурканите и ги съхранявайте в хладилник и след няколко часа може да ги консумирате.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес