Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на най-вкусния конфитюр от кайсии

25 юли 2024, 15:00 часа

Домашно приготвеният конфитюр е истинско удоволствие за сетивата – ароматен, сладък и събуждащ спомени за детството. Сред най-обичаните и често приготвяни конфитюри е този от кайсии. Сочният плод със своя леко кисел вкус създава перфектния баланс между сладост и свежест, който го прави идеален за различни десерти и закуски. Но каква е тайната на най-вкусния конфитюр от кайсии? Нека разкрием рецептата и стъпките за неговото приготвяне.

Необходими съставки

  • Кайсии - 1 кг
  • Захар - 800 гр
  • Лимонов сок - от 2 лимона
  • Ванилия - 1 есенция

Кайсии - за какво са полезни

Рецептата

1. Подготовка на кайсиите

Първата стъпка към съвършения конфитюр е подготовката на кайсиите. За да получите гладък и ароматен конфитюр, е необходимо да обелите плодовете. Започнете с измиване на кайсиите, след което с остър нож направете кръстче на дъното на всяка кайсия. Потопете ги във вряща вода за около 30-40 секунди, като внимавате да не ги държите прекалено дълго, за да не започнат да се варят. След това веднага ги прехвърлете в купа със студена вода и кубчета лед. Този метод улеснява беленето на кайсиите.

кайсии

2. Захар и лимонов сок

След като обелите кайсиите, отстранете костилките и ги посипете със захар. Добавете прясно изцеден лимонов сок и оставете сместа в хладилника за една нощ. Тази процедура помага на кайсиите да освободят своите сокове и аромати, които ще направят конфитюра още по-вкусен.

3. Варене на конфитюра

На следващата сутрин прехвърлете кайсиите и сока, който се е отделил, в голяма тенджера. Варете на умерен огън за около 50-60 минути, като разбърквате често, за да предотвратите загаряне. Конфитюрът трябва да се сгъсти до желаната от вас консистенция.

Кайсии - как влияят на кръвното налягане

4. Финални щрихи

Когато конфитюрът е почти готов, добавете ваниловата есенция и варете още 1-2 минути. Докато конфитюрът е още горещ, изсипете го в предварително измити и подсушени бурканчета. Затворете ги веднага и ги обърнете с капачките надолу, за да се запечатат добре.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвен конфитюр от кайсии, който може да се използва по безброй начини – като пълнеж за палачинки, добавка към сутрешните пържени филийки или просто за наслада с чаша кафе. Спазвайки тези лесни стъпки, можете да приготвите конфитюр, който да радва цялото семейство. Не забравяйте, че приготвянето на конфитюр изисква търпение и любов, но резултатът си заслужава всяка минута. Насладете се на това сладко удоволствие и споделете с близките си!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес