Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпитана рецепта за домашен локум с нар

22 октомври 2024, 16:43 часа

Проста рецепта с уникален вкус е тази за локум с нар. Лесно се приготвя и изисква само малко търпение, но напълно ще ви удиви с вкуса си.

Още: Благодарение на тези тънкости, всеки пай с тиква ще бъде сполучлив

Необходими съставки:

  • 370 мл. сок от нар
  • 64 гр. нишесте + 2 ч. л. нишесте за поръсване
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 200 грама захар
  • 180 мл. вода
  • 100 грама орехи (ако предпочитате вместо ядки можете да използвате бадеми, лешници или шамфъстък)
  • 50 г пудра захар

Начин на приготвяне:

За да започнете, постелете тава с хартия за печене, след това намажете цялата повърхност на хартията за печене с масло. В купа добавете сока от нар, нишестето и лимоновия сок. Всичко се разбърква до еднородна смес, нишестето се разтвори напълно и се оставя настрана.

След това сложете захарта в тенджера, добавете водата и я сложете на котлона. Бъркайте, докато захарта се разтвори. В този момент оставете котлона на среден огън и оставете сместа да ври без да я разбърквате за 10 минути или дори малко повече. След това отстранете от котлона.

Междувременно изсипете сока от нар в друга тенджера, сложете на среден огън и бъркайте, докато сместа започне да се сгъстява. Добавете масата захар, която сте сварили по-рано, и продължете да бъркате без прекъсване, докато се образува твърда желатинова смес. В този момент намалете котлона на огъня, оставете за няколко минути и след това отстранете от огъня и добавете натрошените орехи или други ядки, които желаете.

Още: Лесен десерт от царевично брашно

Изсипете сместа в тавата, която сте отделили и оставете да изстине. След като се охлади на стайна температура, приберете в хладилник (не във фризер) за 3 часа или повече, за да стегне локумената маса. След това го извадете от хладилника, нарежете го на малки квадратчета, като първо го намажете с малко нишесте от всички страни. Сложете ги в чиния, накрая ги поръсете с пудра захар и сте готови за наслада и сервиране.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес