Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-минутна рецепта: Как да приготвите извара в микровълнова фурна

12 август 2024, 10:01 часа

Изварата е неразделна част от хранителната кошница на домакините, които я използват в много рецепти. Тя се съчетава добре с пържени пиперки, яйца, спанак, зехтин и чесън.

Още: Неустоим десерт: Само 4 съставки и 15 минути

Изварата е богата на протеини, калций и други полезни хранителни вещества. Тя има малко калории и помага за отслабване, а от друга страна, е богат източник на пробиотици и витамини от група В. В тази статия ще научите проста рецепта за бързо приготвяне на извара в микровълнова фурна.

Как се приготвя извара в микровълнова фурна за 5 минути

Необходими продукти:

  • 475 мл. пълномаслено мляко
  • 2 супени лъжици бял оцет или лимонов сок
  • половин чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Изсипете млякото в топлоустойчив съд и го оставете да ври в микровълновата фурна за 3-5 минути. За да се сгъсти млякото, добавете оцета или лимоновия сок и разбъркайте за кратко. След това изчакайте 1-2 минути, докато млякото се пресече на малки парченца и течността придобие жълт оттенък.

Ако течността все още е бяла и млякото не се е съсирило, добавете още една супена лъжица лимонов сок или оцет и затоплете в микровълновата за още 30 секунди. След това поставете чист тензух в гевгир и изсипете пресеченото мляко в него и го оставете да се отцеди за 1 час. Колкото по-дълго престои подсиреното мляко, толкова по-твърда ще бъде изварата. Добавете сол, когато отцеждането приключи.

Още: Оцет с лечебни свойства: Ето как да си го приготвите у дома

Изварата може да се съхранява в хладилника в продължение на 4-5 дни, докато суроватката може да се използва за повече протеини в сладки и солени рецепти.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес